сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Отборът на надеждата“ – за успеха и цената му

„Отборът на надеждата“ – за успеха и цената му

България спечели „Купата на мъжете“ на Световното първенство по футбол за бездомни хора в Глазгоу. Във финалната битка за отличието българският „Отбор на надеждата“ победи състава на Полша с дузпи след равен резултат 6:6 в редовното време. Така в крайното класиране отборът се нареди на 17-0 място.

Трудна ли бе битката и как протече самото състезание – за това еМисия България разговаряхме със създателя и мениджър на „Отбора на надеждата“ Виктор Кирков и с неговия капитан Румен Янков.

Янков разказа, че за разлика от предишни години, тази са имали много малко време за подготовка – едва месец. Мотивацията ми да вляза в националния отбор бе огромна, тъй като от около сто човека избраха само 12, от които пък трябваше да останем само осем, сподели той.

През 2011 г. започнахме да работим изцяло с институции – центрове за настаняване от семеен тип, за временно настаняване, социални младежки центрове и др., а впоследствие и с домове за деца, лишени от родителска грижа и с бежански лагери, припомни историята на тима и Кирков. От миналата година той започва работа и с момчета от ромските махали.

Проектът е изцяло социален, тъй като идеята е хората, които минават през отбора, да имат много по-голям шанс за социална интеграция, макар че го превръщам донякъде в изцяло професионален футболен клуб още от самото начало, добави създателят му.

Намират ли своята реализация момчетата и каква е цената на успеха – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …