сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Отбелязваме световния ден на врабчето с преброяване на популацията

Отбелязваме световния ден на врабчето с преброяване на популацията

Днес е световният ден на врабчето. Присъствието на врабчетата е показателно за състоянието на околната среда.

„Този ден се отбелязва за пръв път в Индия“, разказа репортерът ни Флорина Иванова. Тя разказа, че през последните 10 години популацията на врабчетата намалява с 50%. Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците разказа, че има два от най-популярните вида – домашно и полско врабче.

„Домашното врабче се среща много по-често в градовете и селата. Изчезването му се дължи предимно на презастрояването, както и че в градската среда се третира с инсектициди, за да няма насекоми. Намаляват и местата, на които то може да гнезди и да отглежда своето поколение“, разказа Мариана Вълчева.

„В селските райони пък има по-интензивно селско стопанство, което се отразява на популацията на полското врабче. Разорават се земеделски площи, за които се получават земеделски субсидии, но това вреди на птиците“, разказа Вълчева.

Тенденцията на намаляване на популацията се дължи предимно на човешкото поведение. По думите й, около нас има все по-малко зелени площи, а въздухът става все по-замърсен. За увеличаването на популацията е много важно когато трябва да бъде запазена една зона, тя да изглежда по-добре и с повече растителност. Това е важно и за хората, и за малките птички, подчерта Вълчева.

Тя посочи, че на 8 април от Българското дружество за защита на птиците организират преброяване на врабчетата.

„Нужно е да отделите 10 минути между 9 ч. сутринта и 14 ч. следобед. Трябва да отидете в междублоково пространство или индустриална зона. Нужно е да проверите на сайта Vrabcheta.bg дали на това място има други регистрирани хора. След това трябва да даде точната бройка на врабчетата, които сте забелязали през тези 10 минути“, обясни Вълчева. Тя каза, че, за да се стимулират повече хора, организаторите са приготвили и много атрактивни награди.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …