сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Отбелязваме 92 години от ареста и изчезването на Гео Милев

Отбелязваме 92 години от ареста и изчезването на Гео Милев

На 15 май 1925 година поетът Георги Касабов Милев, по-известен като Гео Милев, изчезва безследно, след като е привикан за справка в полицията. Днес се навършват 92 години от изчезването му. Репортерът Божидар Николов посети къщата-музей на поета в Стара Загора, за да покаже как е живял той като млад и да припомни за живота му.

В семейство на учители от село Раднево, Старозагорско, Гео Милев от малък проявява таланти. В пеенето – в местен хор, и в рисуването – по стените на стаите, сега покрити с литри боя, отдавна заличили неговите детски творения. Не по-малко бил Гео и ученолюбив.

В ученическите си години той започва да се увлича и по театъра. Но най-много време прекарва в книжарницата на баща си, Мильо Касабов. Малкият Георги не само помага в работата, но и използва всяка възможност да чете новите вестници, списания и книги. Постепенно у него се заражда желанието да превежда и сам да твори.

Само на 16 години, Гео започва да учи романска филология в Софийския университет. Година по-късно заминава за Лайпциг, Германия, където продължава образованието си, слушайки лекции по философия и театрално изкуство. За кратко пътува и до Англия. През годините, когато учи в чужбина, в България се издават и публикуват редица негови преводи, както и авторски стихове и илюстрации.

Но започналата война го принуждава да се прибере в родината си, където скоро е призован в армията. Гео Милев е назначен за началник на подслушвателна команда на Дойранския фронт заради познанията си по английски, немски и френски. Скоро обаче станцията попада под противников обстрел и е разрушена. Сред труповете на войниците е открит и Гео Милев – с тежка травма, от която гуми окото си, но жив. Скоро след това той заминава за Германия, за да се лекува.

През 1919 г, две години след поражението на фронта, Гео Милев е отново в България. Той активно се присъединява към работата на бащиното му книгоиздателство „Везни“. Скоро младият поет започва да издава и модернистичното списание със същото име, което се превръща в трибуна на експресионизма.

През следващите години поетът продължава да твори. Под влияние на новата обществено-политическа обстановка в страната в началото на 20-те, както и Октомврийската революция, и борбите на немския пролетариат, възгледите му започват да се променят. Септемврийското въстание оказва особено силно влияние върху Гео Милев.

Година след публикуването на поемата, на 14 май 1925 г. Гео е осъден на 1 година затвор и 20 000 лв. глоба. До осъществяване на присъдата така и не се стига. Още на следващия ден, 15 май, поетът е отведен за справка в полицията и изчезва безследно. Останките на поета са открити 29 години по-късно в общ гроб.

Идеята къщата от детството на Гео Милев да бъде превърната в музей се ражда през 50-те години на миналия век, като инициатори са негови приятели поети. Днес посетителите на музея могат да се запознаят с автентичната обстановка на дома, да почетат избрани творби на Гео Милев и да направят опит да погледнат на света през погледа на поета. Освен това музеят организира литературни четения, лекции и представления.

Вижте целия репортаж на Божидар Николов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …