вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / От сърцето на Чикаго: В стихията на джаза

От сърцето на Чикаго: В стихията на джаза

Джаз – музика с душа. Музика, родена от потребността за изразяване и превърнала се в универсален език – за тези, които я изпълняват и за тези, които я слушат.
Днес, в един от градовете в Америка с най-дълбоки корени в музикалните традиции, се връщаме към това вечно звучене и близо сто години назад. С покана от Чикагския джаз институт да заснемем надсвирване между два университетски биг бенда.

„Пресъздаваме една дългогодишна джаз традиция, която се нарича „битката на групите“. В ранните дни, музикалните групи на Дюк Елингтън, на Каунт Беси са се състезавали помежду си. Не е било истинска битка, по-скоро измислено съперничество, те много са се уважавали. И наистина, това, което се е случвало на цената е било по-скоро шанс за всеки един от тези композитори и музиканти да блесне! Суингът е бил най-популярната музика по тяхно време – и се е радвал на огромен интерес“, разказа изпълнителният директор на Джаз институт на Чикаго Лорън Дойч.

„В Чикаго има толкова много добри джаз програми и училища – ние взехме музикалните оркестри на два от топ университетите в града и ги опитахме дали искат да ни помогнат да пресъздадем тази стара традиция – „битката на групите“, добавя той.

На сцената ще се качат първо музикантите от бенда на университета Депол, а след това тези от северозападния университет. Те са под ръководството на родения в Бруклин, Ню Йорк барабанист и композитор Дейна Хол и саксофониста и преподавател по джаз от Кентъки – Джерард Харис. Двамата учат студентите си не само да свирят, а да използват таланта си, за да създадат култура и среда, която благодарение на музиката живее свой собствен живот и извън сцената.

Подобни концерти отварят вратата към един друг свят, до който, според Хол, реалността не ни дава лесен достъп – свят на приемственост и любов, в който можем да пътуваме без граници. Малко преди да се качат на сцената, групите се събират отделно една от друга – за обмяна на добра енергия и подготовка за музикалната битка, която повече прилича на празник.
По случай годишнината от джаз института организират събитието в два сета от 45 минути за всяка банда – емоционален и неподправен бигбенд суинг, бибоб, класически и латино джаз.

Да се включиш на живо в играта между петте саксофона, тромпетите, тромбоните и т.нар. „ритъм“ инструменти – пиано, барабани, перкусии, китара и контрабас, е удоволствие, което трудно може да се опише с думи. Концертът тази вечер, както и всички останали събития от целогодишната програма Джаз сити, са напълно безплатни.

Много от музикалните организации в Чикаго разчитат на общинско спонсориране, но най-вече – на хората от публиката, които често са и финансови дарители. След концерта ръководителите на двата биг бенда се поздравиха, а във въздуха нямаше и следа от съревнование в тази привидна битка. Нейната единствена цел беше да напише една споделена любовна история – между дошлите в залата и добрия, стар джаз. Защото единственият победител тази вечер е музиката.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …