сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / От Сараево с любов към българското кино

От Сараево с любов към българското кино

Животът на Елма Татараджич е съдбовно свързан с киното. Сценарист, продуцент и селекционер на филмовия фестивал в Сараево, тя познава отблизо филмовия процес – от раждането на идеята до оживяването й на големия екран и трайната следа в сърцата на зрителите. Тя е традиционен гост на София филм фест, но тази година е по-специална, защото представя своя дебютен филм като режисьор – късометражния „Спомням си“.

„Филмът произлезе от една много лична история. Той разказва за края на детството ми – период, който съвпадна с годините на войната, когато живях в Сараево. Идеята ми хрумна, докато разглеждах дневниците, които водех по време на войната. В тези тетрадки имаше някои странни неща, които не помнех 20 години по-късно. Тогава се замислих – какво е паметта, как избираме нешата, които да запомним, кои неща остават запаметени за дълго и променят ли се през годините, добавяме ли допълнителна стойност към тях, замразяваме ли ги, или в един момент ги забравяме?“, разказа тя пред камерата на BiT.

Един от най-успешните филми по сценарий на Татараджич е „Сняг“ на босненския режисьор Аида Бегич от 2008 година. Тази година в София Елма Татараджич представи и филма „Когато денят нямаше име“. В него тя е съсценарист заедно с режисьора Теона Митевска. Тя гостува на София филм фест от 2001 г. и се чувства като у дома в града. Оттогава следи и развитието на българското кино. „Това, което се случва в България, е наистина невероятно. Само от последните няколко години мога да изброя заглавия като „Отчуждение“, „Безбог“, „Слава“, „Урок“ – това са все много важни европейски филми. От друга страна, финансирането вече е стабилно, така че е важно да има непрекъснато производство. Само тази година ще излязат повече от 10 нови български пълнометражни филма, което е невероятно. Освен това се правят и много късометражни филми, много прекрасни документални филми, а документалистиката и късометражното кино всъщност са тези, които показват колко е жизнено киното. Затова смятам, че идват добри години за българското кино по принцип“, категорична е Елма Татараджич.

Повече за началото на филмовия фестивал в Сараево, за силата на изкуството по време на война и киното на Балканите – вижте в интервюто на Десислава Микова.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …