събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / От парламента: Депутатите приеха Изборния кодекс и са във ваканция
NIKI_PARLAMENT картинка

От парламента: Депутатите приеха Изборния кодекс и са във ваканция

След дълги и дори среднощни заседания в последните дни парламентът окончателно прие промените в Изборния кодекс, а депутатите излязоха във великденска ваканция.

Депутатите се отказаха от идеята, обявена по-рано от Цветан Цветанов, да се дадат правомощия на президента да решава дали референдум и избори да се провеждат в един и същи ден. Те отмениха изцяло текста, който приеха във вторник, като на практика оставиха в сила сега действащия текст, според който ако са в една година, референдум и избори трябва да се проведат в един и същи ден.

Народните представители решиха още и въпросът с изборните секции в чужбина. В страни от ЕС ще могат да се откриват секции при наличие на 100 заявления за гласуване. Извън ЕС ще се може да се отвори 1 секция извън консулства и дипломатически представителства само в градове с население над 1 млн души.

Обстановката от парламента обобщава колегата ни Николай Драганов.

Народните представители започнаха заседанието си със скандали, както и искане оставки.

„Повече от 5 часа депутатите се карат чисто процедурно. Оказа се, че докладът на правната комисия, според опозицията, е изготвен незаконно и е фалшив, тъй като заседанието, на което е изготвен, е било в присъствието само на 4 души. Първоначално от ГЕРБ отричаха, но след това се съгласиха, че това заседание не е било редовно, и се наложи провеждането на извънредно заседание. Буквално преди минути депутатите започнаха работа по същество“, коментира Драганов.

Той уточни, че от БСП са поискали оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов, имало е искане той да не води днешното заседание, а някой от колегите му.

 

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …