понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / ОТ НС до МВР – пешеходното интервю на Стажанта с Валентин Радев. За какво са ни похвалили във Вашингтон, кой наркотик е бич в Америка и защо там никога не се изпреварват

ОТ НС до МВР – пешеходното интервю на Стажанта с Валентин Радев. За какво са ни похвалили във Вашингтон, кой наркотик е бич в Америка и защо там никога не се изпреварват

Стажанта измина пеша разстоянието от НС до МВР заедно с вътрешния министър Валентин Радев. За голяма изненада се оказва, че въпреки висшия пост, който заема, той всекидневно изминава пеша разстоянието от сградата на Парламента и повереното му ведомство, спазвайки стриктно правилата за движение, пресичайки само на пешеходни пътеки.
Ето какво сподели пред Стажанта Радев за неотдавнашното си посещение във Вашингтон. Какво са си казали с американците, и за срещите му в различните служби за сигурност.

„За Вашингтон малко говорихме. Срещнахме се с Джеф Сешънс, той е техният и Главен прокурор и шеф на министерството на правосъдието. Неща, които тях ги вълнуват виждат ,че и нас ни вълнуват. Те всъщност са впечатлени от нашите отношения и това,че пазим границата много добре. Това,че тук е стабилно място на Балканите. Много са готови да ни помогнат за това, за което говорим- за Западните Балкани.
Във ФБР не мога да разказвам подробности. Но примерно в DEA – тяхната агенция за наркотиците, там споменаваха за фентанил, едно ново наркотично вещество, което идва от далечния Изток- Китай, те го казват навсякъде. Което тук още го няма, но там е бич. Само за него ми говореха- презентации, разкази. Ето примерно България е опазена от това. Много ги впечатлява и това ,че у нас няма тероризъм.
И все такива добри практики. Ние се опитваме да се сравняваме постоянно- като лакмус , казваме какво при нас е проблем или пък какво си мислим,че може да се случи.

И в този голям град, Вашингтон, с толкова много автомобили, забелязвам,че се върви спокойно. Колите- никой не изпреварва, никой не засича никого. А тук само на една улица човек ако застане и погледа, все вижда някаква нервност“.
Министърът сподели, че най-трудното за промяна в МВР му се струва репликата: „Ами то тук винаги така е било“. „Да,сигурно тук така е било. Има и добри неща, дайте да ги продължим. Но това не е оправдание за много други неща.

Повече от Просто Диков- ТУК

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …