петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / От Казанлък до Канкун – разказът на един български фотограф

От Казанлък до Канкун – разказът на един български фотограф

„Да извадиш от този забързан свят частицата и секундата – това прави силна фотографията“, казва в еМисия България потомственият фотограф Бедрос Азинян.

Той е носител на редица награди, последната от които – златен медал от Канкун, Мексико. Отличеният черно-бял кадър е озаглавен „Пътят на кръста“ и е заснет през 2005 г. в Родопите, като и друг път е бил награждаван.

Наградите идват вследствие на положения труд, убеден е фотографът.

Азинян е от Казанлък – град с дългогодишни фотографски традиции, за които той разказва. Самият той обиква това изкуство благодарение на баща си – майстор фотограф, снимал строежите на „Марица Изток“ и паметника на Бузлуджа. Бащата е създател и на фотоклуба към читалището в града през 60-те години, който съществува и до днес.

Според Азинян розопроизводителите в Града на розите също са оказали сериозно влияние върху развитието на фотографията там, като към всеки фотограф е имало по един розопроизводител, който се е явявал нещо като негов спонсор.

Миналата година Казанлък се сдобива и с първия музей на фотографията, където са изложени стари апарати, фотографии и други материали. Един от експонатите е дарен лично от Азинян: курс по фотография, напечатан в придворната печатница през 1904 г.

По думите му фотографията го е научила на житейска философия – да наблюдава процесите и хората, светлописа и ритъма около нас.

Самият Азинян е от потекло на арменци, преселили се в България заради геноцида през 1915 г. Чуйте неговата история във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …