петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / От Брюксел: За визите за американци и канадци и ограничаването на данъчните убежища

От Брюксел: За визите за американци и канадци и ограничаването на данъчните убежища

ЕС ще обяви план за ограничаване на т.нар. „данъчни убежища” за най-големите мултинационални компании – мярка, която става още по-наложителна след скандала с „досиетата от Панама”. Европейската комисия обяви, че според новите правила бизнес гиганти, опериращи в Европа, ще трябва да правят публично достояние печалбите си във всяка едната страна членка на ЕС.

Кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова разказва повече за този план.

По думите й той засяга само големите мултунационални компании, от ранга на „Епъл“ и „Гугъл“, каквито засега не оперират в България. Те ще трябва да декларират данъци във всяка една страна членка, в която работят, а не само там, където е регистрирано седалището им.

„Законодателното предложение е следствие от няколко скандала с договорени данъчни облекчения, един от които „Люкслийкс“, при който стана ясно, че дълги години правителствата на Люксембург са договаряли данъчни отстъпки за такива компании се цел те да бъдат разположени там и да осигуряват престиж и работни места за страната“, припомни Димитрова.

Тя отбеляза също, че декларирането на потенциален конфликт на интереси, участия в компании и собствености се прави и сега при встъпването в длъжност на членовете на Европейския парламент и на еврокомисарите. Това обаче става на доброволен принцип, според т.нар. кодекс за поведение, и не води до законодателни последици. Всички такива декларации са публични.

Димитрова коментира и идеята на Европейската комисия – американските и канадските граждани да кандидатстват за европейски визи, преди да посетят ЕС – стъпка, която може да увеличи напрежението от двете страни на Атлантика. ЕК реши да обсъди въпроса след отказа на САЩ и Канада да облекчат изискването си за визи за някои притежатели на паспорти от страни членки от ЕС, сред които и България.

„Това е малко вероятно, но е факт, че за пръв път от началото на тази Европейска комисия – на Жан-Клод Юнкер, то се обсъжда. 23 от 28-те държави в ЕС се ползват от безвизов режим със САЩ. Всичко е по инициатива на България и още четири държави, които още през 2014 г. подадоха оплакване, че не се спазва визовата реципрочност.

По силата на един регламент, държавите, които се чувстват в неравностойна позиция, могат да сигнализират ЕК, а тя има двугодишен срок да реагира. Този срок изтича днес, така че в момента комисарите подготвят анализ на ситуацията – т.е. какви биха били дипломатическите и икономическите последствия от такова решение.“

Димитрова обясни и сложните механизми за вземане на решението. Ако все пак го има, то би могло да влезе в сила от догодина за срок от една година, обясни тя.

Дори обаче ЕС да въведе визи за американци и канадци, от това на нас по-леко няма да ни стане, тъй като визите за нас ще останат, отбеляза кореспондентът ни.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …