понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / От Брюксел: Ще поиска ли още Турция?

От Брюксел: Ще поиска ли още Турция?

Турция вероятно ще постави нови условия към ЕС, за да възпира потока от бежанци към Европа, съобщава кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова, която следи днешната среща на върха между Турция и ЕС.

Смята се, че турският премиер Ахмет Давутоглу ще поиска още пари, освен договорените преди време 3 млрд. евро, както и по-бързо сваляне на визите за посещения на турски граждани в Европа.

Основна тема в европейските медии днес бе възможността да се блокира Балканския миграционен маршрут, но засега по нея се знае малко, отбелязва журналистът. Според проекта на заключителен документ ЕС възнамерява едновременно да прекрати маршрута и в същото време да не позволи блокирането на бежанци в Гърция.

Резултатът обаче е по-неясен от оптимизма тази сутрин – в момента това не изглежда толкова сигурно, коментира Димитрова.

По думите й не е ясно дали връщането на всички незаконни имигранти (различни от тези, които имат право на убежище, като сирийските граждани) обратно към Турция важи за тепърва пристигащите или и за тези, които са вече в Европа.

При пристигането си премиерът Давутоглу казал също, че днешната среща няма да е само за имиграцията, но за приемането на Турция в ЕС, като по думите му страната е готова за това – въпреки случващото се напоследък в страната, вкл. затварянето на опозиционния в. „Заман“

Според Димитрова казусът със „Заман“ се коментира в кулоарите на Брюксел и вероятно ще бъде поставен пред Давутоглу – но не и като условие в сделката с Турция.

Кореспондентът отбеляза, че българският премиер Бойко Борисов е демонстрирал значителен оптимизъм, заявявайки, че България е една от сигурните държави в ЕС, армията и полицията й са стиковани и работят чудесно, а термокамерите по българо-гръцката граница дават достатъчно информация, така че евентуален бежански поток да бъде възпрян.

Чуйте подробности за сделката в Брюксел от Йовка Димитрова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …