сряда , 12 декември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / От Брюксел призоваха всички държави в ЕС бързо да ратифицират Истанбулската конвенция

От Брюксел призоваха всички държави в ЕС бързо да ратифицират Истанбулската конвенция

Европейският парламент настоява всички държави-членки да ратифицират Истанбулската конвенция. Снощи евродепутатите призоваха единайсетте държави, които не са одобрили документа, сред тях и България, да го направят. В същото време жертвите на насилие у нас продължават да настояват за ратифициране на конвенцията.

Истанбулска конвенция не е ратифицирана от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания. Сред аргументите, чути в полза на конвенцията, е че държавите, които все още не са я ратифицираи не гледат на нея като най-доброто възможно средство за борба с насилието над жените и не желаят да ратифицират текста заради неразбирателства и подвеждащи аргументи за определението „социален пол“.

У нас, правителството изтегли проекта за ратификация на 7 март. Същевременно жертвите на насилие заявиха, че не са били поканени да се включат в официалните дебати. Историята на жена, преминала през ужаса на насилието ви разказваме в следващото видео.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …