четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / От Брюксел: Нови мерки за енергийна сигурност на Европа

От Брюксел: Нови мерки за енергийна сигурност на Европа

Нов пакет от мерки за енергийна сигурност ще обяви ЕК следващата сряда, като се предвиждат промени за по-голяма издръжливост на Европейския съюз при случаи на прекратяване на газовите и други доставки.

За Би Ай Ти от Брюксел по темата информира Йовка Димитрова.

По думите й са били предложени промени в регулациите и две нови стратегии: за модернизирането на охладителните системи, над 2/3 от които са на твърдо гориво, и за изграждане на инфраструктура за увеличаване доставките на втечнен газ с цел по-голяма независимост от Русия и включването на други източници, като Израел, Египет и дори САЩ.

Законодателните промени пък предвиждат ЕС да бъде разделен на девет региона, които да се подпомагат взаимно при криза с доставките. България е в една група с Гърция и Румъния, като принципът на обединение е съществуващите интерконекторни връзки между страните.

ЕК иска да има контрол и върху договорите за доставка на газ преди те да бъдат подписвани, като те се изпращат за предварително одобрение и съгласуване. Това касае не само междуправителствените договори, но и тези между големи частни компании.

Според Димитрова обаче тези мерки са далечна перспектива и станат реалност поне до няколко години.

Какво още бе коментирано по темата за енергийната независимост на Европа – чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …