понеделник , 19 март 2018
Начало / България избира / Оставката на кабинета в извънредно студио на Би Ай Ти – коментира политологът Георги Киряков

Оставката на кабинета в извънредно студио на Би Ай Ти – коментира политологът Георги Киряков

Напълно е възможно правителство в оставка да управлява до предсрочни избори, но всяко оставане на Бойко Борисов в управлението и Министерския съвет вероятно би било контрапродуктивно лично за него и за партията му.

Това коментира политологът Георги Киряков в извънредното студио на Би Ай Ти с водещ Силвия Великова по повод гласуваната днес от парламента оставка на кабинета Борисов-2.

Той нарече обещанието за оставка „хазартен ход“, който сравни с този на бившия британски премиер Дейвид Камерън, поискал референдум за Брекзит. В същото време това е и началото на предизборната кампания за предсрочните избори, добави Киряков.

Според политолога Борисов се нуждае от време, за да се отърси от това тежко управление и да прегрупира силите си, а едно служебно правителство, което може да си позволи да взема по-рискови решения, би било по-удобният вариант и за самите партии.

Заблуда е да мислим, че следващият парламент ще е по-различен от настоящия,

на мнение е обаче Георги Киряков. Той не предрича особени промени в ГЕРБ и смята, че сред избирателите и елита на партията Борисов продължава да има силни харизма и авторитет, които да привлекат достатъчно избиратели, за да са отново първа политическа сила. Въпреки това той допуска и вариант, в който БСП да е първа политическа сила.

По повод служебното правителство, анализаторът отбеляза, че големият проблем е кои ще бъдат лицата в него, тъй като трябва да се направи компромис, а не да се изберат партийни фигури. У нас да се намерят такива вече е изключително трудно, отбеляза той. Друг вариант, според Киряков, е двупартийно правителство между предпочитани от сегашния президент хора и такива, предпочитани от левицата и посочени от ген. Радев, ала спорд него подобен синхрон би бил огромно предизвикателство.

Политологът отбеляза също, че Борисов отдавна е имал намерение да се отърве от определени министри и това би било удобен момент. Той припомни проблемите с патриотите, които не пожелаха свои министри в управлението, и с Реформаторския блок, част от който излезе в опозиция. По думите му Борисов явно е залагал на сценария, че няма да има проблеми, щом даде министерски кресла на реформаторите, но се е оказало, че е бил прав само за част от тях. От там почнаха най-големите кризи в управлението, добави той.

Георги Киряков коментира и речта на премиера в оставка Бойко Борисов на живо от днешното заседание на парламента. Гледайте я тук:

По повод думите му, че това са били най-честните избори досега, политологът отбеляза, че явно премиерът е решил, че е дошъл момент, в който може да си позволи и да спечели на честни избори, но явно е сбъркал.

Киряков обаче не се съгласи с твърдението, че има ново парламентарно мнозинство, а че има просто нова политическа ситуация.

По повод указанията за служебния кабинет, които Борисов си позволи, наблюдателят отбеляза, че е добре премиерът да съветва, но не и да тропа с крак и да се намесва задкулисно, както според него е станало в предишните два служебни кабинета.

Този манталитет – дори когато се моли, сякаш да се кара – вече е експлоатиран прекалено много и е натрупана умора, което се видя на тези избори, коментира Георги Киряков, според когото макар да казва, че не се сърди, Борисов с поведението си демонстрира точно това към всички, които го свалиха от власт.

Политологът е на мнение също, че Борисов само на повърхността се е освободил от сянката на бизнесмена Делян Пеевски.

Ако през целия си политически живот си считал, че ти си институцията в тази държава,

няма как да разчиташ на институциите за изграждане на едно демократично общество, да си дадеш ясна сметка, че не от теб зависи всичко и че не ти си закона, коментира Киряков.

След изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна, която заяви, че левицата си поставя за задача да даде алтернатива на народа, наблюдателят отбеляза, че това е опит за много бързо прехвърляне на резултата от президентските избори към активите на левицата. Новоизбраният президент вече не може да се идентифицира с БСП, но тази победа трябва да осребри, добави Киряков, според когото този знак за равенство донякъде е заслужен. Вижте речта на Нинова тук:

На въпрос дали БСП ще позволи на новоизбрания президент ген. Румен Радев да се еманципира, политологът отвърна, че избирателите у нас са много чувствителни на тема политическа неангажираност и независимост на държавния глава, като даде примери.

Докато в кулоарите на парламента Бойко Борисов коментираше и темата за бюджета, в студиото Киряков отбеляза, че ако следващото правителство е ляво или ляво-центристко, то то би тръгнало с летящ старт, присвоявайки си като свои заслуги приходите в бюджета, ръста в икономиката и т.н.

Във връзка с искането на лидера на ДОСТ Лютви Местан да се върви към Велико народно събрание, анализаторът подчерта, че не може отново, както преди години, това да става еуфорично, „на базата на въобразен вот на народа, че иска промяна, но без предварително да знаем каква функция ще има“.

Думите на лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който предложи правителство с мандата на ГЕРБ, той нарече „вкарване на ГЕРБ в капана, за да ги довършат до следващите избори“.

Според Георги Киряков заради добрия си резултат на президентските избори патриотите пък нямат сметка да крепят кабинета при положение, че гласоподавателите им искат различен и по-радикален дневен ред и изключително бързо осребряване на този резултат.

Политологът коментира и как би се променил парламента в случай, че се приемат промени в изборната система,

съобразени с резултатите на проведения референдум. Според него те биха ползвали най-вече ГЕРБ, БСП и ДПС, но не и патриотите или десните от и извън Реформаторския блок, или малки бъдещи формации. Въпреки добрите им резултати, патриотите нямат нито един спечелен район, даде пример той.

Според Киряков по-правилната стратегия по време на предизборната кампания от страна на партиите е било не да се неглижира референдума, а да се направи сериозен публичен дебат за въпросите и техните последствия. Това е и някаква форма на завист, ревност, че някой нов иска да влезе в отдавна завладяна вече от тях територия, отбеляза той.

Анализаторът прогнозира, че популярността на шоумена и организатор на референдума Слави Трифонов е достатъчна, за да даде подкрепа на бъдещ негов политически проект, с който той да има възможност „да се намеси много брутално в разпределението на властта“.

Чуйте целия разговор на Силвия Великова с политолога Георги Киряков по време на дебатите в Народното събрание по повод оставката на правителството в следващите две видеа. Гледайте и речите на Цветан Цветанов, Радан Кънев, Валери Симеонов, Лютви Местан и Мустафа Карадъй при живите включвания от парламента:

и

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

Един коментар

  1. Такава сериозна политическа тема, а Силвия Великова е облечена с блуза, подходяща за някой битак.