петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Особености на трудовите борси за българи в чужбина

Особености на трудовите борси за българи в чужбина

Българите, които си търсят работа в чужбина, все по-често се обръщат за съвет и помощ към сънародниците си зад граница в социалните мрежи. „Хората си помагат много активно, има много социални мрежи и групи, които са организиарали. За всяка една държава има поне по 5-6 групи с поне 10 000 членове. В тях се обсъждат правни съвети, документи, обяви за превоз на товари, багажи и споделено пътуване и работни места“, разказа Златимир Йочев.

Според данните на Външното министерство в Холандия живеят 7000 българи. „Ние знаем за 25 000 българи. Институциите дори не са наясно колко българи живеят в Холандия. Един от основните въпроси е намирането на работа. Българите обсъждат в социалните мрежи и когато не са наясно със законодателството“, каза още Йочев.

Той даде пример с ново българско училище в Хага, което търси учители с педагогическо образование. Работата е всяка неделя от 13 до 17 ч. „Учителите са много ентусиазирани. Повечето деца са от смесени бракове и родителите държат децата им да знаят и български език“, обясни Йочев.

Според данните на фондация „Фридрих Ебер“ за 2015 г. 200 000 българи живеят в Германия. Те вече имат пълен достъп до немския трудов пазар. 50 000 българи получават помощи там.
Петя Димитрова работи като трудов консултант, живее в Хамбург и разказа за основните проблеми на българите в Германия.

„Трудно е българите да си намерят работа, защото не владеят езика. Търсят се служители без квалификация в строителството, за почистване на домове и хотели. Много хора имат проблем с незнанието на законите и правата на чужденците в Германия. Това създава проблем за интеграцията в страната“, обясни Петя Димитрова.

„За съжаление във фейсбук групите не винаги е правилна информацията. Много малка част от хората идват подготвени тук. Повечето търсят помощ от близки и познати, които са се установили вече в Германия“, разказа още тя.

Българката посочи, че като цяло се търсят повече квалифицирани кадри, но хората с опит и образование си намират по-лесно работа. „Процентът на хората, които идват неподготвени в Германия, за съжаление е много голям“, добави сънародничата ни. Тя посъветва българите да не се доверяват прекалено много и винаги да проверяват какво става с документите им.

Чуйте целия разговор с Петя Димитрова и вижте повече по темата в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Дървосекачът

    Би следвало Да поясните, г-н Петко !
    …и Ако сте прав – БиАй да Осигурят Изправянето
    …а ако НЕ сте – чрез Вашите извинения и последващо Мрежиране от БиАй – да се осигури Успешен старт ЗА Всеки новопристигнал(а) Българин/ка , и то Навсякъде по Тази Планета.

  2. А някой от вас, пишещите, наясно ли е, че Петя Димтрова и Борислав Дзипалски са известни измамници в Хамбург? Спекулират с безпомощността и незнанието на новоппристигналите.