събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Основателят на Slow Food Карло Петрини: Добрата храна е истинската икономика на България

Основателят на Slow Food Карло Петрини: Добрата храна е истинската икономика на България

Бързо, лесно и евтино станаха основните принципи на храненето в забързания живот на хората по света. В отговор на новата хранителна индустрия в края на 80-те години в Италия се ражда философията за бавна храна.

Днес Slow Food е глобално движение. За 20 години мрежата на Slow Food е обхванала 170 държави, наброява 100 000 членове и повече от милион активни доброволци, включително и в България.

Философията на Slow Food има три принципа: хубаво, чисто, справедливо. За тях основателят на Slow Food Карло Петрини пише в едноименната си книга, която вече е преведена и на български.

„Зад тях стои идеята за качество, за уважение към природата и съобразяване с нея, както и уважение към тези, които работят за нашата храна. Качеството на хранителните продукти навремето се е измервало само с вкуса. Ако продуктът е бил вкусен, това е било достатъчно.

В настоящия момент обаче това вече не е достатъчно, защото ако за производството на нещо се разрушава цяла екосистема или се разрушават плодородните слоеве на почвата и биоразнообразието, това е безкрайно несправедливо спрямо поколенията, които ще дойдат след нас. Трябва да завещаем на бъдещите поколения такъв свят, какъвто ние сме наследили.

Третият елемент е справедливостта. Към настоящия момент селскостопанските производители по целия свят са хората, които получават най-лошо отношение. Хранителната промишленост навлезе много силно в икономиките на държавите и големите дистрибутори убиват малките производители. Именно това ние смятаме за най-сериозния проблем – малките производители, дребните занаятчии и рибари на получават достойни възнаграждения“, обясни Карло Петрини в интервю за Би Ай Ти.

Докато населението на земята расте с безпрецедентна скорост, проблемите на прехраната стават все по-голям приоритет за всички общества, независимо от степента им на развитие. Затова Карло Петрини нарича движението за бавна храна революционно.

„Отношението към храненето отново връща стойността на местните икономики, осъществява промяна във финансовата икономика, която за съжаление убива регионите, така че това е отговор, наистина е революция. Това е една бавна революция, която се основава най-вече на образование и възпитание, на различните начини на живот, както и на новия тип икономика. Това е промяната“, обясни идеологът и основател на движението Slow Food.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …