понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Основателката на българското училище в Милано разказва

Основателката на българското училище в Милано разказва

Разбрах, че обичам българска музика и хора, откакто сме в чужбина. Преди го приемахме за даденост, а сега поради липсата нещата се оценяват много повече.

Това каза в еМисия България основателят на българското неделно училище в Милано – Гергана Христова.

Школата действа от януари 2014 г. и това е третата поредна учебна година. Записаните деца са 27, от които около 22 посещават редовно занятията.

Разстоянията и напрегнатият живот тук са проблем, обяснява Христова.

Първите две години училището се е помещавало в офис, но сега община Милано е отпуснала помещение и радушно помага за начинанието. Училището е и само един от центровете на българската общност в италианския град.

Възпитаваме децата, като им разкриваме красотата на българския език, традициите и обичаите ни, и най-вече като даваме личен пример, казва Христова, според която последното е много по-патриотично от това да знаеш наизуст „Аз съм българче“, както си представят някои „патриоти“.

Следим всички български празници по календара и покрай тях даваме знания и по история, казва още тя.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …