събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Осман Октай с прогноза за новите политически проекти на задкулисието и поддръжниците на КОЙ

Осман Октай с прогноза за новите политически проекти на задкулисието и поддръжниците на КОЙ

Осман Октай гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич по Би Ай Ти с анализ за това какво представляват трите К-та на българското европредседателство и в каква степен е готова България. Политическият анализатор коментира, че изтеглянето с 6 месеца на европредседателството заради Брекзит дава възможност за оплаквания и оправдания.

„Крайните националисти дестабилизират Европа. Самият факт, че Бойко Борисов направи правителство с лозунга на националистите България над всичко и скандалите, които последваха със символи на нацизма, това в един момент поставя в изключително сложна ситуация политици, които биха дошли в България и бъдат председателствани от тези националисти“, коментира Осман Октай.

Той направи сравнение със ситуацията във Франция и Холандия. По думите му, е имало и обсъждане дали Австрия да поеме председателството, за да може България да навакса. „Има безпокойство заради развитите болтове на НСО, заради палежите пред НДК. Темата за съдебната реформа по отношение на България е много чувствителна. Европейският бизнес реагира“, подчерта Октай.

По думите му, Лиляна Павлова е трябвало да си подаде оставката заради липса на доверие. 5 месеца остават до 1 януари, а трябва да се подготвят експерти. „Около скандала с НДК излезе дребнавостта – винаги от времето на прехода обществото знае, че има корупционни практики – за едни 20 милиона сами се издадоха като се изпокараха“, заяви Октай.

„Когато направиха коалицията, аз все още, въпреки че се интересувам много сериозно, не чух програма за цели и действия за следващите 4 години на управлението. Единственото, което разбрах, е, че са подписали, че задължително ще управляват в следващите 4 години. Това няма да се случи“, категоричен е политическият анализатор.

Той коментира и думите на Веселин Марешки в студиото на „Честно казано“ както и феномена „Радев“.

„Хората очакваха различен от статуквото човек да дойде и да бъде главнокомандващ като военен. Когато обаче и той влиза от гаф на гаф и слиза на ниско равнище, това явление ще отвори ново политическо пространство за българския избирател, който намира начин как да детронира периодично „костовци“, „бойковци“, „царе“ и да даде власт на нови лидери“, заяви Осман Октай.

Той добави, че когато създателите на това статукво виждат рушенето му, те подготвят нови политически проекти. „Обществото чака нещо ново“, добави още той и посочи, че сега идеята е българи, интелектуалци отвън да дойдат да спасят България. „В този смисъл, когато виждаш, че поддръжниците на задкулисието, на модела КОЙ, започват да подготвят такива политически модели, значи зрее нещо в пространството“, коментира Октай.

„Опитват се да изземат част от евентуално политическа вълна и пространство, което може да остане извън техния контрол. По този начин ще се опитат да контролират раждането на нови политически проекти“, прогнозира политическият анализатор.

„Бойко Борисов не е онзи, който беше чувствителен за всяка ситуация. Когато управляваш трети мандат, губиш сетива и реактивност“, смята Октай.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …