събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Още веднъж за насилието в училище: „Обречени“ ли са децата ни?

Още веднъж за насилието в училище: „Обречени“ ли са децата ни?

Децата са обречени. Живеем в стресово общество и с абсолютни пропасти помежду ни. Всеки от нас трябва да признае грешките си, да излезем от вечната ситуация „жертва-палач“, за да продължим напред. Децата трябва да бъдат учени, че могат да градят добро, че са бъдещи откриватели и творци, че от тях зависи състоянието на обществото, оцеляването на една държава, на един език, на науките. Чак тогава може би ще преодолеем това, което сега ни кара да се страхуваме.

Това коментира писателката Силвия Томова в един продължаващ разговор за детското насилие в училище, която гостува в еМисия България заедно с психолога Евелина Лафчийска.

Томова, която също работи с деца, е категорична, че недостатъчно посочваме добрите примери в обществото и уважаваме авторитета на учителската професия.

Системата е сбъркана, пазарът не трябва да присъства в някои сфери – като образование и здравеопазване, формулата „парите следват ученика“ демотивира учителя, защото той трябва да запази бройката, което снижава качеството, коментира писателката.

Тя е категорична, че учителят трябва да надгражда онази база, която детето би трябвало да получи в семейството. Обществото не подкрепя младежите така че те да са полезни за себе си и за него и е нормално в това атомизирано и несолидарно общество децата да страдат, смята Томова, според която най-важно е да се възпитават личности.

Насилие винаги е имало и то част от ученето за това как се решават конфликти, отбеляза и псохологът Евелина Лафчийска.

Тя се съгласи, че семейството поставя основата, но припомни, че много деца израстват далеч от родителите си, както в случая с децата на работещи в чужбина българи, например.

Според Лафчийска авторитетът на учителя е напълно сринат, а системата и нейните служители не са подготвени да възпитават така необходимите социални умения у децата, за да се изградят те като функционално грамотни личности.

Тя обърна внимание, че в тази система няма функциониращ и равнопоставен диалог между родители и учители, както и че няма политика, която да дава сигурност на учителите да реагират адекватно в различни ситуации, дори и да сбъркат.

Нашето общество не е толерантно към грешките, а грешката е най-автентичният начин за учение – чрез поправка и подкрепа, ала това не се подкрепя у нас, заключи тя. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. кателина

    Много ми допаднаха възгледите на гостите Ви. Моля ВИ, показвайте в ефир всеки ден добрите примери! Искаше ми се да се показват и наказани несправедливости, та да си правят изводи хората. Но имаме ли институция да го прави и това е тревожно!?