петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Още веднъж за „Химко“: нарушения в търга и непотърсени свидетели
PROSTO_DIKOV_12_06_2016_5 картинка

Още веднъж за „Химко“: нарушения в търга и непотърсени свидетели

Искаме да си изясним дали този пореден (четвърти, след три пропаднали) търг за „Химко“ ще се проведе и то при предишните условия, които бяха планирани в нарушение със съществуващата законова рамка в България. Именно по този повод ние сезирахме съда.

Това заяви в поредно интервю за предаването „Просто Диков“ украинецът Юрий Литвиненко, бизнес партньор на собственика на американската компания ANJ Group Ян Аронов, която сезира българските институции за искан подкуп.

„Търгът съвсем не бе открит, само един човек провежда всички индивидуални събеседвания с участниците. Мислим, че този процес трябва да е колегиален, отворен, всички участници да присъстват при разпечатването на пликовете и да знаят какви са предложенията на неговите конкуренти, за да могат да коригират следващите си предложения“.

По думите на Литвиненко този единствен човек е същата Росица Томова, която водеше и предишния търг (и която е поискала и получила 15 хил. евро – бел.ред).

„Вашите служби разглеждаха този въпрос, но колкото и да е странно, те не можаха да открият нито един конкретен свидетел, присъствал при предаването на парите, нито пък са изследвали подписваните от Томова документи.

Мисля, че в тази ситуация може би няма желание за развитие и има съответни покровители, защото повече от три месеца, въпреки официалното заявление, не бяха разпитвани тези, които можеха да кажат, че са били искани и вземани пари“.

Самият Литвиненко, който е бил пряк свидетел, също не е бил разпитван. Единственият потърсен с тази цел е бил собственикът Ян Аронов.

Миналата седмица Юрий Литвиненко е бил на кратко посещение в София за поредица от срещи, от които по думите му все още няма ясни резултати, но общото мнение е било, че „Химко“ трябва да продължи да работи в някаква степен и за в бъдеще.

Направихме предложение на министъра на енергетиката относно „Химко“ и искахме информация за последната цена на последния търг, който така и не се проведе, разказа той.

По думите му компанията е готова да плати исканите от кредиторите 11,8 млн. лева.

Вижте също

DIKOV_GEORGI_PEEV картинка

Георги Пеев за живота между отчаянието и надеждата с два присадени органа

„Много малко неща ме плашат, аз съм човек, който не се страхува почти от нищо. …