петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Още ли живеем в минало (не)свършено: Президентската реч на о. Персин срещу цветята за Живков в Правец

Още ли живеем в минало (не)свършено: Президентската реч на о. Персин срещу цветята за Живков в Правец

В рамките на предаването „Минало (не)свършено“ Би Ай Ти единствена излъчи цялото слово на президента Росен Плевнелиев, произнесено на остров Персин край Белене в памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век.

„Престъпленията на комунизма не бяха нито заклеймени, нито наказани по подобаващ начин, а българите, които на гърба си изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост. Напротив, днес тоталитарният режим е нормализиран, истината – удобно и успешно подменена.

Година след година ние с вас все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други източноевропейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма.

Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес“, заяви държавният глава пред събралите се да преклонят глава пред съдбата на репресираните и загиналите в Белене.

„Това ще остане най-силното слово на Плевенлиев в целия му мандат, а може би и най-силното политическо слово през последните години, с най-голям заряд и съдържание. Тепърва то трябва да бъде анализирано и да търсим проблемите, за които говори в него президентът“, заяви гостът в днешния епизод Стойко Стоянов, главен редактор на сайта Factor.bg. Според него мълчанието около тази реч е било предизвестено.

Двамата с водещия обсъдиха и факта, че в дните, когато се отбеляза годишнината от закриването на лагера в Белене и се почитат жертвите на комунистическия режим, представители и послания от страна на БСП не само липсваха, но новото ръководство на партията посети и поднесе цветя в родната къща на бившия „вожд и учител“ Тодор Живков. В деня – 29 май, в който преди 27 години бе даден старта на прогонването на стотици хиляди български граждани в Турция.

Във връзка с темата водещият показа и свои архивни кадри от 13 декември 1989 г., на които ген. Добри Джуров, в компанията на Петър Младенов и други съпартийци, съобщава пред множество, скандиращо „БКП“, за решението от редовете на БКП да бъде изключен Тодор Живков.

Това наистина е едно минало несвършено, но по-страшното за мен е, че става дума за една партия от лицемери и от измамници. Вижте как сияеха лицата на партийните другари на Живков в този момент, коментира кадрите Стоянов, питайки се кога привържениците на тази партия са били искрени – когато са се радвали на свалянето на тоталитарния лидер или когато му поднасят цветя днес.

Двамата с водещия припомниха, че в същото време през всички тези години ръководството на БСП отказва да даде политическа оценка на Тодор Живков. Хвалейки се с дългогодишната си история, то не е поело и вината за онези срамни и престъпни страници от нея, вината за жертвите на тоталитарния режим и стотиците хиляди изселени български мюсюлмани.

„Това е партия от професионални измамници, които първо 45 години ни заблуждаваха, че вървим към някакъв социализъм, докато всъщност уреждаха бъдеще за своите деца. Следващите 26 години пък ни лъгаха, че се променят, че става социалдемократи… но в тях винаги си е живеел комунистът“, коментира Стойко Стоянов.

В предаването режисьорът Евгений Михайлов показа и кадри отпреди 22 години, когато в София се провежда траурен марш по повод годишнината от преврата на 9 септември 1944 г.

Във втората част на предаването

водещият показа и пасаж от емоционалното слово на отец Паоло Кортези на остров Персин, в което той говори за тишината. Тишината, която си спомня от всички посетени от него места по света, които са били сцена на репресии, мъчения, жестокости и сломяване на човешкия дух. Именно на тези места обаче тишината по думите му е онази специална песен на свободата, чиито ноти са сълзите и кръвта.

Михайлов пусна и архивни кадри от проведена от български свещеници заупокойна молитва в памет на жертвите на комунизма преди цели 22 години. Свещеници, които нямат общо с липсващия и тогава и днес в този дискурс Свети синод на БПЦ, където повечето духовници са от средите на Държавна сигурност, отбеляза той.

„През последните години Българската православна църква е станала много по-зависима от бившите структури на тайните комунистически служби – ДС и КГБ, отколкото беше дори по времето на патриарх Максим. Църквата е тотално овладяна. Как да бъде на Белене, след като току-що стана ясно, че патриархът връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ на руския посланик“, коментира и Стойчо Стоянов, като изреди още примери.

Журналистът говори и за начина, по който целенасочено е унищожавана паметта за горянското движение в България – първото антикомунистическо движение у нас, в което влизат българи от всички прослойки на обществото.

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

2 коментара

  1. Роско Колорадото да говори за антикомунизъм и престъпленията на режима, заради който той стана Прецедент и мултимилионер е меко казано смешно. Това е абсолютна гавра с БГ народ. Все едно правешкия ром Тодор Земфиркьов Живков да говори за демокрация през 1945та г. Михайлов досега в предаването ти каниш само КОМУНИСТИ… болшевишка мижитурко…

  2. Дървосекачът

    Очевиидно, г-н Михайлов – у Нас е ВсеСъщото… Ето – Дори ФБ и Т ми съсипаха ‘наште’, та Се наложи да споделя с Големите.