вторник , 25 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Осъдиха Радован Караджич на 40 години затвор заради Сребреница
KARAJICH картинка

Осъдиха Радован Караджич на 40 години затвор заради Сребреница

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди на 40 години затвор бившия политически водач на босненските сърби Радован Караджич по обвиненията в геноцид.

Тази присъда е по отношение само на клането в Сребреница през 1995 г., най-масовото след края на Втората световна война, в което загинаха 8000 души.

Съдът в Хага отхвърли второто от двете му обвинения в геноцид, тъй като не намери неопровержими доказателства, че е извършван такъв и в трите босненски общини Приедор, Сански мост и Зворник.

Трибуналът вече призна Караджич за виновен по обвиненията в престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995 г.). Той обяви, че обвиняемият носи наказателна отговорност за убийства и преследвания на босненски мюсюлмани и хървати по това време.

„Тази присъда се чака дълги години и може би ще донесе поне минимално облекчение на близките на загиналите“, коментира в еМисия България колегата ни Десислава Димитрова.

Тя припомни думите на съдията по време на прочитането, че бидейки „на върха на“ ръководството на босненските сърби, Караджич носи „индивидуална наказателна отговорност“.

Според журналиста противоречиви вероятно ще са и реакциите в бивша Югославия. Вижте в подготвения репортаж какви бяха очакванията за присъдата и спомените на босненските мюсюлмани:

Вижте също

ndk

Сагата НДК – епизод пореден

Отново в дневното меню – Супа Борш…ош или как се развива кашата с Националния дворец …