понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Осъдиха Радован Караджич на 40 години затвор заради Сребреница

Осъдиха Радован Караджич на 40 години затвор заради Сребреница

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди на 40 години затвор бившия политически водач на босненските сърби Радован Караджич по обвиненията в геноцид.

Тази присъда е по отношение само на клането в Сребреница през 1995 г., най-масовото след края на Втората световна война, в което загинаха 8000 души.

Съдът в Хага отхвърли второто от двете му обвинения в геноцид, тъй като не намери неопровержими доказателства, че е извършван такъв и в трите босненски общини Приедор, Сански мост и Зворник.

Трибуналът вече призна Караджич за виновен по обвиненията в престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995 г.). Той обяви, че обвиняемият носи наказателна отговорност за убийства и преследвания на босненски мюсюлмани и хървати по това време.

„Тази присъда се чака дълги години и може би ще донесе поне минимално облекчение на близките на загиналите“, коментира в еМисия България колегата ни Десислава Димитрова.

Тя припомни думите на съдията по време на прочитането, че бидейки „на върха на“ ръководството на босненските сърби, Караджич носи „индивидуална наказателна отговорност“.

Според журналиста противоречиви вероятно ще са и реакциите в бивша Югославия. Вижте в подготвения репортаж какви бяха очакванията за присъдата и спомените на босненските мюсюлмани:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …