неделя , 18 ноември 2018
Начало / Жива връзка / Осъдиха Георги Мартов – Мицубишито на 7 години затвор

Осъдиха Георги Мартов – Мицубишито на 7 години затвор

Случаят „Мартов“ разтресе българската общност в Америка преди години след като групата беше арестувана при съвместна операция на ФБР и ДАНС в Чикаго и София.

Преди часове стана ясна най-важната присъда по делото, тази на Георги Мартов – Мицубишито, сочен за лидер на престъпна група от още 16 души, обвинени в източване на кредитни карти и пране на пари.

Федералният съд в Чикаго постанови 7 години затвор и още две години под наблюдение след пускането на свобода. Мартов обаче вече е излежал 3 години от присъдата си, а останалите четири могат да бъдат съкратени дори и на година и половина при добро поведение, тъй като той вече е признал вината си и е изкарал няколко образователни курса, докато е в ареста.

Мицубишито се изправи пред съда и обясни, че съжалява за постъпката си и помоли за смекчена присъда в името на семейството си. Той получи по-малко наказание от това, за което настояваше прокуратурата.

От пледоарията на защитата стана ясно, че Мартов е имал проблеми с различни зависимости и дори е взимал силни болкоуспокояващи лекарства след като претърпява катастрофа и няколко операции. Според документите, тежкото му детство е оставило психологически белези, които са повлияли при извършването на престъплението.

Въпреки възраженията на защитата, съдът счете, че Мартов действително е бил начело, давал е инструкции и е следял отблизо действията на престъпната група. Съдията по делото наблегна на сериозността на престъплението – негативните последици върху щатската банкова система и мащабността на схемата, която е действала на няколко континента. Той похвали българските разследващи, които оказали пълно съдействие по време на целия процес.

Георги Мартов – Мицубишито няма американско гражданство, пребивава в страната със зелена карта и може да бъде депортиран от имиграционните власти след излежаването на присъдата.
Припомняме, че престъпната група беше разбита през 2014 г. Схемата е била следната – в Чикаго от България са получавани номерата на карти, откраднати чрез скимиращи устройства, разположени и прикрепени по банкомати по цял свят. Георги Мартов след това раздавал номерата на негови хора в Чикаго, които с фалшиви пластики източвали парите на жертвите.

Обвиняемите един след друг започнаха да признават вината си с цел по-леки присъди. Тази на Мартов е най-тежката засега. В края на миналата година Емил Господинов получи две години и половина затвор.Останалите присъди до този момент – Димо Дешков получи 15 месеца затвор, а Николай Тодоров по прякор „Никеца“ – 12. Карл Поповски беше осъден на 30 месеца лишаване от свобода, а Светослав Неделчев – на 5 години и 4 месеца.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …