сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Орлин Тодоров за половинчатата демокрация в България

Орлин Тодоров за половинчатата демокрация в България

„България 0.5“ е заглавието на книга за половинчатата демократизация през очите на автора Орлин Тодоров, който прави паралел между България и различни държави, в които е живял. Той разказа в предаването еМисия България защо ъпдейтът не е цялостен и къде са бъговете на технически жаргон, защото той е и ИТ специалист по образование и професия.

„Мисля, че повечето хора се досещат, че заглавието е символ на факта, че нашето държавно устройство не е достатъчно изпипано. Оказва се, че почти всичко, което си мислим, че знаем за демокрацията в България, е погрешно“, смята Тодоров.
Той прави изводите си на базата на опита си в Калифорния, където се гласуват по 10 законопроекта, пряко се избират хора за отговорни постове от местен шериф до министър на образованието.

„Някои неща бяха очевидни, други излязоха наяве в процеса на работа. Едно от първите неща, които ме шокираха в България, е, че няма прозрачност в политиката, в държавното управление и в данъчното облагане. На касовата бележка в магазина не пише какъв данък плащам за покупката си. Когато вдигнаха цената на винетките, макар и с минималните 30 лева, видяхте как реагира българинът, тъй като това е един прозрачен данък“, даде пример авторът.

По думите му, подобно нещо е трудно да стане в САЩ, например, тъй като повечето промени в данъците подлежат на задължителен референдум. „Ние си мислим, че имаме пряка демокрация, а всъщност нямаме. Терминът референдум е противоположен на това, което се разбира в България“, посочи още Орлин Тодоров.

Той е направил сравнение по 10 критерия, от които България покрива само два. „Имаме частна собственост, макар че правата върху нея не са изцяло защитени. Видяхме случая с КТБ. От там нататък по свобода на словото сме на 111-то място. Когато един по един падат опорите на демокрацията, цялата държавност се срутва. Особено при липса на свобода на словото, индивидуална отговорност на политиците и разделение на властите“, добави авторът.

Той смята, че в България политиците не зависят от хората по никакъв начин и заради това не защитават интересите на избирателите. „Местното самоуправление не функционира добре. Как така кметът на община Сливо Поле, където живее баба ми, е и кмет на село Сливо Поле? Това е конфликт на интереси и няма как да произлезе нещо добро от това“, категоричен е Орлин Тодоров.

Той призна, че много му липсват и Калифорния, и Ямайка. „Влюбих се и в Калифорния. Аз си дойдох временно, но така се завъртя животът – останах тук вече три години. Основах един малък медицински център, който също ме задържа в България“, сподели Тодоров.

По думите му, промените в Изборния кодекс са поредната стъпка надолу в държавността. „Аз съм против всяко ограничение на свободата на хората. Не виждам какво добро би донесло задължителното гласуване. Не е проблемът в хората – да ги ограничаваме, да не могат да гласуват в Турция или някъде другаде в чужбина. Проблемът е съвсем различен и е в системата. Свикнали сме да го търсим сред хората, ДС и външни сили. Проблемът е невежеството. Цялото общество трябва да осъзнае съвсем конкретно какво държавно политическо устройство иска да има“, убеден е ИТ специалистът.

Той разказа, че преди около 100 години в САЩ е имало момент, в който са процъфтявали тези олигархично ръководени машини. Хората са се осъзнали и са въвели първичните избори, референдум, отзоваване на политици, гражданско общество, тайното гласуване и други методи, чрез които да се преборят с пороците на системата.

„Вече виждам безброй активни хора в България, които търсят промяната и я постигат на места. Има много хора, които по собствена инициатива постигат промяната. Въпрос на време и на обединение на всички тези хора“, убеден е Тодоров.

Вижте целия разговор с Орлин Тодоров в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …