петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Орлин Спасов и Иван Бакалов за „свинщините“ в медиите
POLI_PAUNOVA картинка

Орлин Спасов и Иван Бакалов за „свинщините“ в медиите

Симбиозата между власт и медии през последните години се задълбочи и все по-рядко се налага да се дават инструкции.

Това коментираха медийният експерт Орлин Спасов и журналистът Иван Бакалов пред Полина Паунова в един разговор за свободата на медиите, цензурата и автоцензурата, и …. свинските опашки.

„Границата между цензура и автоцензура твърде често е много неясна и не можем да кажем дали се случва едното или другото. Затова в ситуацията със свалянето на карикатурите на Чавдар Николов в много хора възникна въпросът дали не става дума все пак за цензура, а след това за някакъв вариант автоцензура. Според мен, обаче става дума за много сериозен гаф на телевизята и въпреки извиненията, все пак видяхме доста несръчно поведение на ръкововдството на медията, което по брутален начин действа в ситуацията, без да отчита реалния ефект и дори да приемем казаното, че става дума за грешка, струва ми се, че в самия начин, по който действа мениджмънтът на една медия, доста брутално, сваляйки съдържание, показва какво се случва в българската медийна среда. А именно

собствениците и ръководството на медиите доста грубо се намесват в съдържанието на самите медии и лишават журналистите от автономност.

В тази посока виждам опасен сигнал за начина, по който може да бъде сваляно съдържание“, коментира доц. Орлин Спасов.

На свой ред, Иван Бакалов заяви, че можем да говорим, че в случая сме свидетели на сваляне на съдържание за назидание.

„Така се ражда автоцензурата“, допълни той.

Той подчерта, че са свалени от сайтовете на Нова над 90 карикатури на Николов, материали с шаржовете му, изтрито е и негово интервю за Vesti.bg.

„Той е заличен тотално, което е равносилно на горене на книги. И това се прави от един модерен мениджър, дошъл от Франция“, каза Бакалов и допълни, че от самото начало е станало ясно, че от медията лъжат за повода за свалянето на карикатурите на Николов.

Вижте също

EMISIQ_GREEK картинка

Аргирис Пападимитропулос: Хубавият филм е този, който всички могат да гледат и разберат

Продължаваме да ви срещаме с интересни режисьори, които гостуваха на „София Филм Фест“. Днес това …