понеделник , 23 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Орлин Спасов и Иван Бакалов за „свинщините“ в медиите

Орлин Спасов и Иван Бакалов за „свинщините“ в медиите

Симбиозата между власт и медии през последните години се задълбочи и все по-рядко се налага да се дават инструкции.

Това коментираха медийният експерт Орлин Спасов и журналистът Иван Бакалов пред Полина Паунова в един разговор за свободата на медиите, цензурата и автоцензурата, и …. свинските опашки.

„Границата между цензура и автоцензура твърде често е много неясна и не можем да кажем дали се случва едното или другото. Затова в ситуацията със свалянето на карикатурите на Чавдар Николов в много хора възникна въпросът дали не става дума все пак за цензура, а след това за някакъв вариант автоцензура. Според мен, обаче става дума за много сериозен гаф на телевизята и въпреки извиненията, все пак видяхме доста несръчно поведение на ръкововдството на медията, което по брутален начин действа в ситуацията, без да отчита реалния ефект и дори да приемем казаното, че става дума за грешка, струва ми се, че в самия начин, по който действа мениджмънтът на една медия, доста брутално, сваляйки съдържание, показва какво се случва в българската медийна среда. А именно

собствениците и ръководството на медиите доста грубо се намесват в съдържанието на самите медии и лишават журналистите от автономност.

В тази посока виждам опасен сигнал за начина, по който може да бъде сваляно съдържание“, коментира доц. Орлин Спасов.

На свой ред, Иван Бакалов заяви, че можем да говорим, че в случая сме свидетели на сваляне на съдържание за назидание.

„Така се ражда автоцензурата“, допълни той.

Той подчерта, че са свалени от сайтовете на Нова над 90 карикатури на Николов, материали с шаржовете му, изтрито е и негово интервю за Vesti.bg.

„Той е заличен тотално, което е равносилно на горене на книги. И това се прави от един модерен мениджър, дошъл от Франция“, каза Бакалов и допълни, че от самото начало е станало ясно, че от медията лъжат за повода за свалянето на карикатурите на Николов.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …