неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Орхан Памук представя своя Музей на невинността в Лондон

Орхан Памук представя своя Музей на невинността в Лондон

Световноизвестният турски писател и нобелист Орхан Памук ще представи част от своя „Музей на невинността“ в Лондон. Изнасянето извън Истанбул на някои от вещите и документите, описани в едноименния му роман и изложени в Турция още през 2008 г., се случва за пръв път. Романът разказва за обсебващата любов на млад мъж към негова далечна и бедна роднина, като действието се развива през 70-те години.

Предметите ще могат да бъдат разгледани в Съмърсет хаус в продължение на два месеца. Сред тях има стари документи, флакони одеколон, кухненски прибори, пощенски картички и дори изкуствена челюст.

Памук разказва, че е създавал романа и музея едновременно. В триетажната къща в истанбулския квартал Чукурджума, където се приютява цялата експозиция, той влага доста пари, вкл. от Нобеловата награда за литература, която получи през 2006 г.

Тази седмица в Лондон излиза и филмът-екранизация по книгата – „Невинност на спомените“, който ще бъде прожектиран в рамките на изложбата.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …