понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Оптимистично за Турция от Брюксел – готов ли е ЕС да свали визите

Оптимистично за Турция от Брюксел – готов ли е ЕС да свали визите

В Европейския парламент днес се обсъжда напредъка на Турция във връзка с исканото от нея сваляне на визите за турски граждани, като част от условията в постигнатото споразумение с ЕС за бежанците.

От Брюксел актуалните новини обобщава кореспондентът на Би Ай Ти Йовка Димитрова:

По думите й доклада на ЕК става ясно, че Турция е изпълнила само половината от 72-те условия за сваляне на визите, но че реформите вървят бързо и динамично.

Оптимизмът на ЕК даже подразни европейските депутати, които напомниха за редица нерешени проблеми, като условията в турските лагери за бежанци, нуждата от закон за борба с корупцията и организираната престъпност, споразуменията за реадмисия, които не са готови, работата на турските консулства и т.н., посочи Димитрова.

По думите й този оптимизъм е бил изтълкуван като желание да се свалят стандартите, за да се вземе политическо решение.

Йовка Димитрова разговаря и с българския евродепутат Илияна Йотова за очакванията й какво ще се случи на 4 май, когато ще се разглежда поредния, трети доклад на ЕК по темата.

Да, Турция има напредък, но сме далеч от задоволителни резултати, смята Йотова. Вижте какво каза още тя:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …