сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Оправдаха Воислав Шешел по всички обвинения

Оправдаха Воислав Шешел по всички обвинения

Международният трибунал за бивша Югославия оправда лидера на сръбските радикали Воислав Шешел по всичките обвинения срещу него.

Съдът реши, че Шешел не е виновен за престъпления срещу човечеството и за нарушаване на законите и правилата за водене на война на територията на Хърватия, Войводина (Сърбия), Босна и Херцеговина в периода 1991-1993 г.

Обвиненията засягаха преследване по политически, расови и религиозни мотиви, а също депортация и насилствено преселване.

Председателстващият съдия Жан-Клод Антонети обяви, че след произнесеното решение лидерът на Сръбската радикална партия на практика е свободен човек.

По думите му доброволците, които навремето се бяха присъединили към въоръжените сили чрез СРП, „не са били подчинени пряко на Шешел“.

Самият подсъдим не присъстваше в съдебната зала, тъй като се намира в Белград по здравословни причини.

В студиото на еМисия България новината коментира журналистът и продуцент в Би Ай Ти Десислава Димитрова.

Тя припомни и историята на процеса, както и факта, че Шешел и в момента участва в политическия живот на страната, като нито за миг не е изоставял идеята си за Велика Сърбия.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …