сряда , 24 май 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Оправдаха Воислав Шешел по всички обвинения
SHESHEL картинка

Оправдаха Воислав Шешел по всички обвинения

Международният трибунал за бивша Югославия оправда лидера на сръбските радикали Воислав Шешел по всичките обвинения срещу него.

Съдът реши, че Шешел не е виновен за престъпления срещу човечеството и за нарушаване на законите и правилата за водене на война на територията на Хърватия, Войводина (Сърбия), Босна и Херцеговина в периода 1991-1993 г.

Обвиненията засягаха преследване по политически, расови и религиозни мотиви, а също депортация и насилствено преселване.

Председателстващият съдия Жан-Клод Антонети обяви, че след произнесеното решение лидерът на Сръбската радикална партия на практика е свободен човек.

По думите му доброволците, които навремето се бяха присъединили към въоръжените сили чрез СРП, „не са били подчинени пряко на Шешел“.

Самият подсъдим не присъстваше в съдебната зала, тъй като се намира в Белград по здравословни причини.

В студиото на еМисия България новината коментира журналистът и продуцент в Би Ай Ти Десислава Димитрова.

Тя припомни и историята на процеса, както и факта, че Шешел и в момента участва в политическия живот на страната, като нито за миг не е изоставял идеята си за Велика Сърбия.

Вижте също

FLOR

„Палат Потьомкин“ – една необичайна изложба в Националната художествена галерия

Националната художествена галерия е домакин на една необичайна за нейните пространства изложба. Съвременни френски артисти …