вторник , 19 юни 2018
Начало / Коментар / Опраскахме демокрацията
Част от изложбата "25 години безкраен преход". Снимка: БГНЕС, архив

Опраскахме демокрацията

Има дати като днешната – 10 ноември, които напомнят, че утопично живеем в демокрация и антиутопично – в комунизъм. И второто надделява, не защото е така, а заради разказите за близкото минало. Ето един разказ: за това как „опраскахме“ демокрацията. Разделихме нацията от народа. Обществото ни беше разделено на донори и бенефициенти. Народът донор и бенефициентът върхушка. Върхушка, която може да се събере в кандидатските листи от поредните избори за парламент или местна власт.

Народът донор изнесе на гърба си върхушката в последните 26 години, обобщени с нищо незначещата дума „Преход“. В началото земята беше върната на хората, за да бъде днес комасирана от бенефициенти на еврофондове. Конституцията раздели властите – съдебна, законодателна изпълнителна, за да позволи на бенефициенти с инициали, тефтерчета и изтекли записи да запечатат тайните си връзки. „Да не ме опраска!“ е израз на деня. Реформа се превърна в илач за всичко – и това я обезцени. Поет експресионист редовно ни сваля към реалността като напомня, че гладната стачка може да те прати първо посланик в Индия, а днес консул в Ниш.

Бенефициентите запазиха предаването на икономическите ресурси по „кръвен път“ и по мрежите на „ДС“. Партийните билети смениха цветове. Онези с анцузите се преоблякоха в костюми и влязоха в политиката. Гражданското общество се изроди в похабен активизъм, който прелива от „чашата в чаша“. „Протест“ и „контрапротест“, който сваля и връща бенефициенти на власт. Мечтата за демокрация и участие се изроди в неефективни референдуми за нахлуване в политиката. Народът донор беше „нарязан за скрап“ от същите бенефициенти, които измислиха легенди „за първия милион“ и като флуиди приспособенци се адаптираха в нищо незначещия „Преход“. Милиони сънародници напуснаха България, цяло поколение изнесе на гръб тежестта на промените. Българското общество беше раздробено на клъстъри. Похабени енергия за милиарди и безценна емоция изпълниха времето след 10 ноември.

Опраскахме сами демокрацията си. Но оптимизмът гледа към изгрева на краткопаметно поколение, което вижда в комунизма „евтин фетиш“ – предмети и лозунги на една отминала епоха.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2015/11/10/Komentar.mp4[/KGVID]

Вижте също

Чеверме-патриоти

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат …