четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Опорочен ли е от скандали вотът за нов ВСС – коментира Иван Брегов от ИПИ

Опорочен ли е от скандали вотът за нов ВСС – коментира Иван Брегов от ИПИ

Възможни ли са манипулации и упражняване на контрол при изборите за нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) и опорочават ли вота скандалите в съдебната система – по темата в редовната си рубрика по Би Ай Ти журналистката Силвия Великова разговаря с правния експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов.

От миналата седмциа съдебната власт е в своята предизборна кампания, а тази за първи път следователите пряко ще избират своя представител във ВСС, следвани от прокурорите и съдиите. Половината от членовете ще бъдат избрани за нов петгодишен мандат от средите на магистратите, а другата – от парламента.

Според Брегов прекият избор, възможен за първи път благодарение на измененията на Конституцията от 2015 г., е една от малкото положителни черти на този етап от една „безпрецедентно продължаваща съдебна реформа“.

Той обаче е убеден, че в български условия електронното гласуване при магистратите най-вероятно ще бъде опорочено. ВСС продължава да не изпълнява своето задължение да увери обществеността, че софтуерът може да гарантира тайната на вота и правилното му отчитане, заяви Брегов, като напомни, че следователите и прокурорите масово ще гласуват от къщи, което е знак за съществуващия страх в една централизирана тоталитарна система, с каквато сравни прокуратурата.

Според него административните ръководители са започнали процеса по контролиране още от лятото на м.г., когато са почнали да издигат регионалните представители по общи събрания, а това е отнело правото на глас на съдийската общност, макар че все пак има съпротива и смели лица в системата.

Изборите са под въпрос и на ход са смелите магистрати, които да откликнат на призива на Съюза на съдиите в България да гласуват лично присъствено с хартиена бюлетина, каза експертът.

Иван Брегов коментира нашироко и прокуратурата, която според него е длъжник на обществото предвид резултатите от борбата с корупцията и организираната престъпност. Той призова прокурорите поне да се опитат да иницират изразяване на гласа ни в условията на „безпрецедентно статукво, което смачква всеки в тази система, който застане срещу нея“.

Той прогнозира, че ако прокуратурата бъде управлявана още така дълго, или ще има тотална подмяна на кадрите, или ще се зароди вътрешна съпротива. По думите му в този формат няма кой да посегне на властта на главния прокурор,

безотчетният главен прокурор прави заложник всеки български политик

Според Брегов виновна за състоянието на нещата е изпълнителната власт, която събра огромна съпротива срещу реалните мерки, предложени през 2015 г.

Той коментира също и предстоящата среща между Лозан Панов и Бойко Борисов в петък, като отбеляза, че ако премиерът бе отказал да приеме председателя на ВКС, това би било разчетено като отказ за вазимодействие между две институции.

Що се отнася до реакцията на президента Румен Радев на призива на Панов да сформира специална комисия, която да разследва скандала ЦУМ-гейт, Брегов смята, че държавният глава е пропуснал исторически шанс да чуе всички страни и да стане онзи влиятелен фактор, който да инициира този публичен разговор.

Голямото решение е намаляване на политическата квота във ВСС, което бе обещала и правосъдния министър Цецка Цачева преди да заеме поста.

Иван Брегов подчерта също, че проблемът е в структурата на прокуратурата и тя дава едни и същи дефицити при всеки прокурор. Тази система ще роди следващия Сотир Цацаров, прогнозира той.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …