понеделник , 23 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Опитът за атентат в Брюксел – последни данни и коментари от Милена Илиева и Ангел Джамбазки

Опитът за атентат в Брюксел – последни данни и коментари от Милена Илиева и Ангел Джамбазки

Неуспешен опит за атентат, който се третира като тероризъм, бе извършен на Централната гара в Брюксел. Няма загинали. Мъж камикадзе е опитал да се взриви, но коланът с експлозиви не е бил детониран напълно и малкият взрив е ранил само него. Според свидетели мъжът е носел и раница.

Атентаторът е бил застрелян от полицията и е починал, като се съобщава, че самоличността му вече е установена, но за момента не се съобщава. Има спекулации, че най-вероятно става дума за 17-годишен мъж от небезизвестния квартал „Моленбек“.

Би Ай Ти следи темата, като в студиото информация за последните подробности даде международният ни редкатор Николай Грозданов, а от Брюксел коментира кореспондентът ни Милена Илиева.

По думите й събуждането под обсада вече не е нищо ново за белгийците. Тя заяви, че не забелязва допълни мерки за сигурност, тъй като след предишните атентати Брюксел е нонстоп блокиран.

Според Илиева най-страшното е, че това се превръща наистина в ежедневие, а от училищата вече дори не се обаждат с информация и предупреждения.

Тя припомни също, че при предишното й посещение в Моленбек, когато отразяваше тогавашните атентати, мъж от квартала й е казал, че има много млади момчета на възраст до 11-18 години, които умишлено се радикализират и подготвят за атентати.

С коментар се включи и евродепутатът Ангел Джамбазки, който каза, че това не е изненада, а такива хора, които не уважават човешкия живот и ценности, отглежда „провалената интеграция“. Индиректно, той изрази и разбиране за логиката на нападението над мюсюлмани във Великобритания.

Джамбазки също определи Брюксел като място, което прилича на „военна зона“.

Евродепутатът коментира и изслушването на Мария Габриел и въпросите си към нея. Според него тя се е била подготвила отлично.

Вижте всичко по темата:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …