вторник , 17 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Опит за равносметка за комунизма и трябва ли да се учи в училище

Опит за равносметка за комунизма и трябва ли да се учи в училище

Режисьорът Евгений Михайлов, Костадин Чакъров и студентът Георги Еленков гостуваха в студиото на Код 11-13 и коментираха образователно видео за комунизма, което се разпространява във Фейсбук и няколко онлайн платформи.

„Видях част от това видео във Фейсбук. Мисля, че това е едно добро начинание. Съжалявам, че някои от авторите не вземат участие в този разговор“, заяви режисьорът и журналист Евгений Михайлов.

„Слушайки въжделенията на комунистическата партия за Бузлуджа, мисля, че тези клипове са много полезни. Наследниците на комунистическата партия продължава да облъчва с демагогия младото поколение и настоява Бузлуджа да бъде тяхна – това е държавна собственост, построена от трудоваци и с отчисления от заплатите на всички хора“, заяви Михайлов в коментар за претенциите на БСП към паметника Бузлуджа.

Костадин Чакъров от Съюза на българските комунисти коментира, че в историята има синкопи като в музиката – редуване на силно и слабо време. „Не може да излъжеш историята“, смята Чакъров. „Има терор. Покрай възмездието трябва да запомним Първата световна война, Владайското въстание…“, добави още той.

Според студента Георги Еленков, за комунизма се говори схематично и по плоскостта.
„Все пак това е нашата близка, политическа и социална история, която трябва да познаваме и оказва влияние върху настоящето. Ако още в класната стая на младия човек се предлага една критична маса от знания, може да се ориентира много по-добре настоящето си, както и да отсява по-лесно истина от лъжа в настоящата медийна среда“, обясни Еленков.

„За комунизма се говори малко и спорадично. Това не е по вина на преподавателите, а заради зададения учебен план. Има информационен вакуум и младите хора се обръщат към своите роднини. Но липсва реалното, обективно, системно разглеждане на комунизма“, добави Еленков.

„Приеха ни в ЕС и НАТО. В радостта можеш да излъжеш хората, но не и в мъката, След радостта, видяхме, че станахме най-бедният, най-умиращият народ. Получи се един изрод, една криминална държава, един запъртък“, заяви Чакъров.

„Отличителна черта е демагогията и лъжата. В това тези хора са ненадминати. Аз се чудя защо се канят хора, които защитават този режим. В България има закон, който обявява комунистическия режим за престъпен“, заяви Михайлов. Двамата си размениха реплики на руски език.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

5 коментара

 1. А също тека чухте,Госпожице/жо, от Гн.Михаелов, те БКП са забранени със закон от Народното Сънрание,и ако БСП са на 120г.,както не спират да ни припомнят,(искат си и паметника на Бузлужа)и дори незнам защо?но се гордеят,?логиката решава,че и те,БСП,наследниците им,са се възползвали от златните коронки на избитите 35-45хиляди невинни мислещи Българи…,и с и още малко ,от останалото по окървавените им протофели,банкноти, са ги образовали ?-,вече второ-трето поколение СПТУ ниво интелигенти?
  Та поинта,подсказвам,че имате и официялна причина,ако морала не достига? да не каните подобни анахронизми,лъжци от родът на Живкови съветници,БКПеиски наследници ,или клелисе в чужди разузнавания политически „светила“и демагогстващи комемтатори,

 2. Скъпа водеща,
  Спрете да каните бивши и настоящи кумонисти,камо ли анахронизми,като Чакъров?!!!Убиждате ни!наранявате интелегентноста на мислещите Българи,одблъсквате зрители те си!
  Защото,ваше задължение,Госпожице, да го попитате дали това унизително сегашно състояние на държавата ни,което тои описа,не са ли плод на именно,същите тези въсхвалявани, наследници на БКП,применували се в БСП,ивсички рзсклонения като,Герб,ДПС ,“патриоти“‘ в кавичкии, всички останали 99% Рожби на ГРУ,БКП,ДС парти на ротационен принцип,в Парламента,Кумоноиди които, 27г.тенденциозно хвърлиха народани в страх и изгониха близо три милиона Българи,все деиствия на същите тия,от
  73годишното .Съвецко Благоевско,Димитровско престъпно обединение!,Спрете тия лъжливи овчарчета,Спестете демагогията им,имате насреща мислещи хора!!!Дигнете нивото!!На кои мислещ ваш зрител,скъпа Редакция,мислите са му необходими мнението на доказани престъпни идеологии,мафиоцки структори и демагогии,,анахронизми,и макър вече с ново име“Мутро- Кумоноиден „елит“натрупал вече едарият си капитали “ и техният слугинаж,от родът на съветникЧакъров,ниско ниво демагози.

  Лъки Димитров!

 3. ОПРАВЕТЕ СИ ВИДЕОТО1!

 4. Каченото под публикацията видео не е от този разговор.

 5. Видеото не отговаря на заглавието!!! Оправете го!