неделя , 20 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Оперната прима Христина Ангелакова в „Голямото интервю“ на Би Ай Ти
angelakova

Оперната прима Христина Ангелакова в „Голямото интервю“ на Би Ай Ти

Световноизвестната българска оперна певица Христина Ангелакова е героят на днешното „Голямо интервю“ по Би Ай Ти. С голямото ни мецосопрано разговаря колегата ни Кремена Николова.

Кармен, Азучена, Федора, Мадалена, Олга, Марфа, Лукреция – Христина Ангелакова е изиграла всички големи мецосопранови роли, пяла е на най-големите световни сцени, вкл. в меката на оперното изкуство Ла Скала, и с най-великите оперни гласове на нашето време, сред които Монсерат Кабайе, Лучано Павароти, Хосе Карерас.

Родена в Исперих, бъдещата звезда започва своя път като цигуларка, а първата й цигулка е купена лично от брата на Панчо Владигеров.

Красивият й глас я завежда в Държавната музикална консерватория в София и в академията „Санта Чечилия“ Рим. Оттам, пътят до най-престижния оперен театър е напълно естествен.

Кариерата й в Миланската скала започва с ролята на Улрика от „Бал с маски“ под диригентството на Клаудио Абадо. Следват години, в които името на Ангелакова се утвърждава в оперния елит.

Една катастрофа, когато е на върха на славата си, я кара да намали темпото и да избере обратния път към родината. В София тя продуцира, преподава и е била няколко години директор на националната ни опера. Дни, за които си спомня с леко огорчение.

От няколко огодини Христина Ангелакова е артистичен директор и вдъхновител на фестивала Моцартови празници в Правец, който става все по-популярен.

За силата на изкуството, спомените за добре изживян живот, критериите за красивото, доброто и вечното, кумирите и партньорите, преподаването и младите надежди, трудностите пред таланта и неумолимия ход на времето – вижте цялото интервю с оперната прима Христина Ангелакова:

Част 1:

Част 2:

Вижте също

reakcii

Световните лидери осъдиха атентата в Барселона

Съболезнования изказаха лидери от Европа и света – Жан Клод Юнкер и Тереза Мей изказаха …