вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Оперната прима Анита Рачвелишвили: Обичам да играя Кармен, защото тя е истинска

Оперната прима Анита Рачвелишвили: Обичам да играя Кармен, защото тя е истинска

Безспорна звезда в оперния свят Анита Рачвелишвили е пяла на сцени като Ла Скала, Метрополитън, Ковънт гардън, Дойче опера Берлин, Карнеги хол. Тя пристигна в България, за да се включи в Opera Gold – една инициатива на фондацията на прочутия ни бас Орлин Анастасов, с когото са близки приятели.

В сряда вечерта в Пловдив тя ще излезе на сцената като огнената Кармен – ролята, която я направи звезда. Това е и първото посещение на Анита в страната ни.

Родена в Грузия в семейство на музиканти, Анита расте в трудни времена и не подозира, че някога ще покорява най-големите оперни сцени. Непоправима оптимистка, както самата тя се определя, днес тя гледа назад с благодарност.

За операта я открива приятел на семейството. Дебюта си Анита прави още като студентка в операта в Тбилиси. Ролята, която ще я направи световна звезда, обаче е Кармен. На дебюта си в Ла Скала тя си партнира с вече утвърдена звезда – Джонас Кауфман. Публиката е въодшевена, критиката също.

„Играла съм Кармен повече от 160 пъти и вероятно в повече от 30 продукции, различни продукции на различни опери. Една от любимите ми винаги ще бъде моята първа продукция на Кармен, която направих в Ла Скала през 2009 г., на 7 декември. Моят дебют с Кармен изобщо. И тази Кармен е много значима за мен. Една много красива, умна, интересна продукция, в която искам да продължа да участвам“, признава Анита Рачвелишвили.

С годините ролята се превръща в почти легендарна. А голяма част от феновете на Анита твърдят, че тя е най-огнената Кармен на всички времена.

„Самата Кармен е огнено момиче. Не можеш да я изиграеш, ако ти самата не си огнена, защото тя е страстна, тя обича живота, обича мъжете, но обича и свободата. Ако искаш да направиш Кармен, ти самата тряба да си страстна личност. Обичам да играя Кармен, защото тя е истинска, има истински чувства. Тя е истинска жена, тя не е красвица, тя е просто чаровна, но е много интересна. Тя е умна и в същото време заради любовта си към живота е глупава. Тя умира заради това. Много е глупаво да умреш заради това. Можеш да си малко по-умна, по-интелигентна, но не и в нейния случай. Обичам Кармен. Тя е много интересна жена и тя е част от моя живот и вероятно голяма част от моя характер“, споделя оперната прима.

Страстта вероятно е определяща и за самата Анита и играе основна роля в избора ѝ на героини

„Има толкова много хубави женски роли, които съм играла, много очарователни: като Далила, като Амнерис, като Дулсинея. Всички те са силни, красиви жени, много инересни сами по себе си“, допълва Анита. Категорична е, че никога няма да изиграе роля, която не е нейна.

„Обичам всички роли, които споменах… Може да направиш 10 -15 различни роли и да бъдеш съвсем различна във всички тях, но винаги трябва да има нещо, което ги свързва – като страстта“, признава още оперната певица.

Цялото интервю на колегата Кремена Николова с Анита Рачвелишвили можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …