вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Опасност от наводнение: Обявиха бедствено положение в три села във Врачанско – евакуират населението (ОБНОВЕНА)

Опасност от наводнение: Обявиха бедствено положение в три села във Врачанско – евакуират населението (ОБНОВЕНА)

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на отбраната Красимир Каракачанов свика спешна среща с всички ресорни министри и заместник-министри. Ситуацията в страната е под контрол, като армията има готовност за реагиране при извънредни ситуации. Има повишени нива на реките в Западна България, но опасност за населението няма.

Преливащ язовир във Врачанско заплашва да залее къщите на хората от село Бързина. Осем семейства вече са евакуирани. Обявено е бедствено положение в три населени места в община Хайредин – Рогозен, Бързина и Ботево. Екипи на пожарната и Гражданска защита изпомпват водни маси от язовира, за да не се откъсне полуразрушения преливник.

Опасност от наводнение грози няколко села във Врачанско заради повишените нива на язовир Рогозен. Екипи цял ден работиха, за да намалят обема на водоема и евентуално да ограничат риска от наводнение, което може да засегне няколко населени места.

„Опитваме се да намалим нивото на водното огледало на язовир Рогозен понеже имаме проблеми с компрометиран преливник на него, който представлява опасност, ако се откъсне да тръгне цялата вода в посока село Бързина и от там Ботево, Крушовица, Мизия. Изпомпват вода. Сега ще дойде още една такава машина. От другата страна път други машини хвърлят заскалявка в преливника с цел да намалят скоростта на водата на преливането“, заяви Тодор Алексиев – кмет на Община Хайредин

Като превантивна мярка в село Бързина са евакуирани 8 семейства, заедно с децата си. Втори ден те са настанени при близки, след като дошли и им казали, че трябва да се изнесат. Взели са най-необходимото.

Днес хората с притеснение гледаха водата, която застрашително настъпва към домовете им. Готовност за евакуация има и в съседното село Ботево. 11 души там са в готовност също да се изнесат.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …