четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Хора от цял свят даряват за песните на Дряновските баби

Хора от цял свят даряват за песните на Дряновските баби

Онлайн кампания набира средства (чрез т.нар. crowdfunding) за записване и издаване на диск с песните на Дряновските баби.

Неин инициатор е младата българка Елена Стойчева, която разказа за проекта си в еМисия България. Елена е завършила архитектура в Берлин, но живее и работи във Виена.

След като миналото лято прекарала един месец сред бабите в Дряново (по проекта „Резиденция Баба“ на „Фабрика за идеи“) и се влюбила в родопските песни, тя решила да ги популяризира и съхрани за поколенията.

Идеята е записът на диска да бъде осъществен в професионално студио в София. В него ще участва и гайдарят Данчо – внук на ръководителката на групата, който по думите на Елена е много млад, но свири страхотно и съпровожда бабите на всички концерти.

До момента кампанията е събрала малко над 3000 евро, като остават още 1900. Изненадващо, най-големият дарител засега е италианец.

Срокът за събиране на средства е до 7 април, като в продължение на още няколко дни всеки желаещ може да си направи профил на сайта и да участва (https://wemakeit.com/projects/dryanovskibabi).

Дарителите ще получат диск с песните, както и други хубави неща, направени от самите баби, като терлици, гривни, гердани…

Елена се радва, че покрай кампанията жените, с които редовно се чува по телефона, доста са се оживили и имат все по-голямо желание да продължат с дейността си.

Всъщност сред десетте баби в групата има само едно младо момиче. „Много важно е някой да наследи това специфично пеене, повлияно от диалектния говор там, който – особено когато бабите започнат да се шегуват помежду си – изобщо не разбирам“, казва с усмивка Елена. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …