събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Хора от цял свят даряват за песните на Дряновските баби
DRYANOVO картинка

Хора от цял свят даряват за песните на Дряновските баби

Онлайн кампания набира средства (чрез т.нар. crowdfunding) за записване и издаване на диск с песните на Дряновските баби.

Неин инициатор е младата българка Елена Стойчева, която разказа за проекта си в еМисия България. Елена е завършила архитектура в Берлин, но живее и работи във Виена.

След като миналото лято прекарала един месец сред бабите в Дряново (по проекта „Резиденция Баба“ на „Фабрика за идеи“) и се влюбила в родопските песни, тя решила да ги популяризира и съхрани за поколенията.

Идеята е записът на диска да бъде осъществен в професионално студио в София. В него ще участва и гайдарят Данчо – внук на ръководителката на групата, който по думите на Елена е много млад, но свири страхотно и съпровожда бабите на всички концерти.

До момента кампанията е събрала малко над 3000 евро, като остават още 1900. Изненадващо, най-големият дарител засега е италианец.

Срокът за събиране на средства е до 7 април, като в продължение на още няколко дни всеки желаещ може да си направи профил на сайта и да участва (https://wemakeit.com/projects/dryanovskibabi).

Дарителите ще получат диск с песните, както и други хубави неща, направени от самите баби, като терлици, гривни, гердани…

Елена се радва, че покрай кампанията жените, с които редовно се чува по телефона, доста са се оживили и имат все по-голямо желание да продължат с дейността си.

Всъщност сред десетте баби в групата има само едно младо момиче. „Много важно е някой да наследи това специфично пеене, повлияно от диалектния говор там, който – особено когато бабите започнат да се шегуват помежду си – изобщо не разбирам“, казва с усмивка Елена. Чуйте целия разговор:

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …