вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Олимпийските спомени на Йорданка Благоева

Олимпийските спомени на Йорданка Благоева

Дни преди началото на Олимпийските игри в Рио продължаваме със спомените на едни от най-големите ни състезатели от миналото. Пред най-новия репортер на Би Ай Ти – Кристина Владимирова, лекоатлетката Йорданка Благоева си припомни вчера своето участие в най-тъжната от всички олимпиади – тази в Мюнхен през 1972 г.

На нея членове на израелския олимпийски отбор са взети за заложници и убити, ала именно тогава Благоева печели първия си сребърен олимпийски медал. Тя е и първата българска състезателка, поставила световен рекорд в дисциплина от леката атлетика.

Бившата спортистка разказа още и за живота си след състезанията и за своя „райски“ дом, недалеч от София, в който посреща децата и внуците си.

Градината е моят рай, това е което ме зарежда и ми дава сили, сподели и в днешното продължение на разговора Йорданка Благоева.

Тя си припомни как съвсем случайно е започнала да се занимава с лека атлетика. Когато отишла в Михайловград, за да учи в осми клас, тя се чувствала буквално като в клетка и именно тогава започнала да спортува какво ли не.

Талантът й обаче не останал незабелязан и треньори й препоръчали да се насочи само към един спорт. Така започва и дългият път към успеха, изпълнен с тежки тренировки, усилия и трудности, но и с много удовлетворение и признания.

За това как забременяла тайно – и после била наказана, за трудностите и непознатите факти около олимпиадата в Мюнхен, за късното падане на летвата на крачка от златния медал – чуйте целия й разказ:

Днес се навършват и 20 години от първата и засега единствена олимпийска титла на България в дисциплината скок височина. На 3 юли 1996 г. Стефка Костадинова преодолява 205-сантиметровата бариера и печели златния медал от игрите в Атланта.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …