събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Олга Нинова-Траянова за образованието като кауза и отговорност, която променя

Олга Нинова-Траянова за образованието като кауза и отговорност, която променя

Образованието е инструментът, който променя света към по-добро, и е отговорност на всеки един учител да осъзнае силата и въздействието, което той има върху децата. Доброто образование променя човек и всяко едно дете го заслужава – в къщи, в училище и всички образователни институции.

В това вярва преподавателят Олга Нинова-Траянова от Института за прогресивно образование, която гостува в „Жива връзка“ на празничния 24 май.

Макар да е неоспоримо, че проблеми в образованието ни има, Траянова вярва и предпочита да се съсредоточава върху формите на решение. Тя е убедена, че на учителя трябва да бъде давана повече свобода и автономност сам да избира и прилага най-добрите методики, а преподавателят да го прави отговорно и системно.

В моето преподаване се стараех освен академичното знание, учениците ми да разширят своето разбиране за света, да изградят най-различни умения, да изградя у тях една позитивна нагласа и мотивация те сами да си поставят високо летвата и да се развиват, като това беше взаимен процес, магия между учител и ученици, разказва тя за собствените си възпитаници.

Чуйте подробности за опита й като преподавател в „Заедно в час“ и за ролята и в Института за прогресивно образование, както и за смисъла на това да бъдеш учител днес и добрите практики, които всеки преподавател би трябвало да привнесе в работата си:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …