сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Около света: От Каварна до Панама с българска яхта

Около света: От Каварна до Панама с българска яхта

Да тръгнеш от Каварна, за да обиколиш света. Това е мечтата, която сбъдва 79-годишният капитан Васил Куртев, който е стигнал вече до Панама. Той се надява да отпразнува 80-ата си годишнина в океана, преди да се завърне в родния град – най-скоро след година.

Пътуването е в памет на неговия покоен брат и е на неговата яхта „Одесосс“, конструирана от българина Мариел Самсонов, който гостува в студиото на еМисия България.

По „Скайп“ пък от Панамския канал в предаването се включиха и капитан Куртев, заедно с наскоро присъединилите се към него други двама българи – 53-годишния Данаил Нинов и 19-годишния Захари Самсонов, син на конструктора.

Строенето на яхти у нас има традиции още от царско време, казва Мариел Самоснов. На тези, които искат да се занимават с ветроходство, той препоръчва първо да изкарат курс по ветроходство/плаване, като само в София има няколко такива.

„Научете се да плавате първо, вижте дали морето е част от вас, а после може да си купите яхта, а вероятно, ако е до 7-8 метра, и да си построите“, казва той.

Пътешественикът капитан Куртев пък вече има дългогодишен опит, а детската му мечта е била да обиколи земята.
По-голямата част от сегашния път – до Карибските острови, той преминал сам, като там се сдобил и със сегашната си компания. В момента са в Панама сити на изхода на канала откъм Тихия океан

Куртев има и четири пресичания на Атлантическия океан зад гърба си, две от които сам. Признава, че трудности винаги има, но човек трябва да е подготвен.

„Изловихме всичката риба на Карибите, даже остана и я хвърлихме обратно“, разказва през смях впечатленията си и Данаил Нинов. Младият Захари Самсонов пък, който няма досегашен опит в плаването, предупреждава, че първоначално всичко около теб се клати и трябва време да свикнеш. „После обаче всичко е много хубаво, пеем, свирим“.

Тримата показаха и какво се намира около тях в момента на разговора – вижте целия запис:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …