събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Златев за ролята на ЕК при хуманитарни кризи
OGNYAN_ZLATEV картинка

Огнян Златев за ролята на ЕК при хуманитарни кризи

700 млн. евро ще отдели Европейската комисия до 2018 г. за справяне с бежанската криза, съобщи еврокомисарят по хуманитарната помощ и кризисното управление.

„Механизмът за спешна хуманитарна помощ е резултат на усилията, които всички европейски институции полагат за безпрецедентната криза, пред която сме изправени. Това е най-голямата криза, можем спокойно да кажем, след Втората световна война“, коментира Огнян Златев, pъкoвoдитeл нa Пpeдcтaвитeлcтвoтo нa Евpoпeйcкaтa кoмиcия в Бългapия.

„Най-важното нещо, което трябва да се знае за механизма, е, че предоставя възможност за оказване на хуманитарна помощ на страни-членки на ЕС. Тъй като това е нещо ново и ще изисква допълнително натоварване на европейския бюджет, предложението на комисията е направено, а сега очакваме Европейският парламент и Съветът на ЕС да вземат решение да потвърдят предложението. Така че тези допълнителни средства да бъдат вложени в бюджета, за да могат да се разходват и отчитат“, подчерта Златев.

Той поясни, че парите ще бъдат набавени от страните-членки на ЕС.

„Ние се намираме в безпрецедентна ситуация и тя изисква безпрецедентни действия“, каза Златев и добави, че в кризисни моменти се проявява солидарността.

„Аз съм оптимист, че това, което предлага ЕК са правилните решения. Всяка страна няма как да се справи сама. Всички искаме тази криза да приключи максимално скоро, но проблемът с бежанците ще продължи известно време и никой не трябва да се съмнява в това“, коментира още той.

По думите му е важно да се калибрира кои хора са бежанци и бягат от войната и кои са икономически мигранти, дошли в Европа, за да търсят по-добър живот.

Целия разговор с pъкoвoдитeля нa Пpeдcтaвитeлcтвoтo нa ЕК в Бългapия вижте във видеото:

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …