четвъртък , 23 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Минчев за Турция и Европа след признаването на арменския геноцид от Германия
MINCHEV картинка

Огнян Минчев за Турция и Европа след признаването на арменския геноцид от Германия

Турция традиционно реагира по остър начин на темата с арменския геноцид, но от друга страна не може да си позволи радикално да влоши отношенията си с Германия и с ЕС като цяло. Президентът Реджеп Тайип Ердоган и турското правителство се намират в сложна ситуация, вкл. геополитическа, свързана както с кризата в Сирия и Близкия изток, така и с влошените отношения с Русия и споразумението за бежанците с ЕС.

Това коментира политологът Огнян Минчев относно решението на германския Бундестаг да признае арменския геноцид през 1915 г. и последвалата бурна реакция на Анкара.

Ердоган често демонстрира емоционална реакция, но от гледна точка на интересите на Турция и правителството в контекста на заобикаляща го криза, би било по-приемливо това решение да бъде третирано като единично, смята Минчев.

Според него за Ердоган е много важно да решава ключови въпроси, които не търпят отлагане, а за това Анкара трябва да разчита на определено партньорство.

„Има различни мотиви за поставянето на този въпрос в Германия, но след споразумението между Турция и ЕС по инициатива на Ангела Меркел, след решението й да бъде съден германския критик заради сатирата му към Ердоган, на практика немското обществено мнение бе скандализирано.

Реакцията бе свързана именно с обстоятелството, че Германия се дължи слугински, изпълнява всички искания на Ердоган, позволява му да я шантажира и да я поставя в неудобно отношение. Това бе част от психологическата мотивация за решението, но стана ясно, че цялата съвременна политическа класа на Германия стои зад него“.

Ако Турция поеме историческата си и безусловно доказана вина, от това биха последвали редица нелеки и неприятни за нея последствия, като признаване на проблеми около малцинствата, изплащане на компенсации и др., отбеляза още Минчев.

Според политолога ако турският президент реши да суспендира сделката с ЕС и предизвика нова бежанска криза, той ще изправи срещу себе си доста по-широки кръгове от това, което наричаме Запад.

Вижте също

SILVIYA картинка 4

Весислава Антонова: Хората са уморени от политиците и дебатите са им скучни

В редовната рубрика на Силвия Великова гостува журналистът Весислава Антонова от вестник „Капитал“. Преди това …