неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Минчев за смисъла и последиците от Брекзит

Огнян Минчев за смисъла и последиците от Брекзит

Хиляди наши сънародници ще бъдат повлияни от изхода на референдума във Великобритания – независимо от резултата му.

Припомнете си в репортажа какво премиерът Дейвид Камерън напомни вчера на британците относно специалния статут на страната в момента. По думите му сега Великобритания взема „най-доброто от двата свята“, но никой не може да каже какво ще се случи, ако тя реши да излезе от блока.

По темата еМисия България разговаря с политолога Огнян Минчев, чието лично мнение е, че страната трябва да остане част от обединена Европа.

Според него важен е прецедентът, но каквото и да решат британците оттук нататък, той вече е създаден.

Излизането на Великобритания от ЕС – една от трите първи държави в Европа, би било изключително тежко предизвикателство за оцеляването на ЕС такъв, какъвто го познаваме, смята Минчев. Политологът предупреждава, че подобно решение би дало ход и би засилило редица други тлеещи противоречия в съюза.

Дори и страната да остане, обаче, договореният й с ЕС по-специален статут, би създал достатъчно импулси и възможности за страните членки на ЕС да изведат на преден план свои собствени претенции, смята той.

Според Минчев това ще даде тласък на ЕС на няколко различни скорости, което би било лоша новина за България, тъй като ще я остави в един периферен кръг – не само по географски, но и по икономически и други причини.

Той даде и примери със страни, в които има силни движения за еманципация и независимост, като Шотландия, Каталуния и др. Напускането на ЕС от страна на Великобритания би дало тласък на сепаратистките амбиции.

Според Огнян Минчев е смехотворно да се твърди, че източноевропейските икономически имигранти са проблемът. Това е повод, не причина, смята той, като подчертава, че източноевропейците просто са достатъчно безпомощни, за да попаднат във фокуса.

Нека не забравяме че днешна Европа е под икономическото водачество на Германия и политическото на Германия и Франция, а Великобритания не желае да е част от подобно уравнение, макар да в него да й се полага място, казва още политологът.

Той напомня, че има стари стратегически предразсъдъци за това какво означава за Европа една засилваща се Германия.

Специално за Минчев, един от основните аргументи в полза на оставането е позицията на американската администрация на президента Барак Обама, че САЩ не смятат да сключват отделно споразумение за свободна търговия с Великобритания, а искат тя да минава през ЕС.

Ако ЕС трябва да се заздрави, единствената перспектива за това е федерализацията, категоричен е той.

Виждаме ли началото на нова поредица от реформи и преобразувания в ЕС – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …