понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Минчев: Слабостта и страхът никога не са били аргумент в полза на сигурността

Огнян Минчев: Слабостта и страхът никога не са били аргумент в полза на сигурността

Слабостта и страхът в междудържавната политика никога не са били аргумент в полза на сигурността, а в полза на агресията. Този тип действия на умилостивяване могат да бъдат контрапродуктивни. Не можем да управляваме границите си сами и със средствата на уплахата и молбата.

Това предупреди в еМисия България политологът Огнян Минчев, който коментира решението на българските власти да върнат на Турция турския бизнесмен Абдуллах Бююк и последното интервю на премиера Бойко Борисов, в което той обвърза това с желанието България да запази добри отношения с Анкара и да предотврати опасността страната ни да бъде „залята“ от бежанци.

Минчев определи случилото се като политически жест на умилостивяване с цел поддържането на добри отношения на всяка цена, което в конкретния случай е равносилно на самопоставянето ни в ролята на потенциална жертва.

„Ако една страна е способна да заобиколи собствения си закон или базисни принципи на политическата си система, то тя сама се поставя в ролята на жертва, защото губи най-ценното от своята подкрепа, от своята система на сигурност, принципите, които я поставят в определен контекст и следва да я защитават срещу всяка възможна чужда или вътрешна агресия“.

„Борисов доста подробно изясни какво е имал предвид, но това е една много отчаяна позиция. Не съм съм сигурен дали в крайна сметка тя няма да се окаже правдива, но ако стане така, ние ще сме допринесли доста съществено за това тя да се окаже едно самоосъществяващо се пророчество“, каза още Минчев.

По повод заплахата от бежанския поток, той припомни, че страните от Вишеградската четворка неколкократно са ни предложили съвместни действия за опазване на границата ни, което според него е било най-добрата алтернатива.

Ние избираме да сме сами, сами да се опитваме да умилостивим този, който може безпринципно да ни създаде огромен проблем, не вярваме на своите съюзниците, нито правим нещо да ги обвържем в това българската граница да бъде охранявана надеждно, категоричен бе анализаторът.

Според него се наблюдава нарастващ натиск върху държавата ни както от Москва, така и от Анкара, а залитането ни в една или друга посока е резултат от инертна политика.

Позицията на България трябва да е ясна и предвидима, тъй като няма нищо по-опасно за националния интерес от непредвидимостта, а единственото предвидимо у нас е, че ще залитнем накъдето има натиск, добави Огнян Минчев. Чуйте целия му коментар на събитията:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …