събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Минчев с коментар за Русия: Режимът е уязвим, крехък и нееднороден

Огнян Минчев с коментар за Русия: Режимът е уязвим, крехък и нееднороден

Транслирането на вътрешните икономически, социални и демографски напрежения във външна агресия е класически инструмент на руската империя, заяви в коментар на днешната руска политика политологът Огнян Минчев.

Анализаторът отбелязва, че високата инфлация в страната се отразява върху възможностите на олигарсите, които контролират икономиката, и акумулира напрежение между фракциите в Кремъл.

„Путин води антизападна политика, но в Русия няма единомислие каква точно да е тя“, казва Минчев.

Според него либералната и прозападна руска опозиция няма високи шансове да се пребори за властта в Москва, дори и в дългосрочен план, но има шанс да се конституира като фактор, с който се съобразяват, особено в контекста на икономическата обстановка.

„Отвън Русия изглежда като мощен монолит, от който можем да очакваме всичко, но истината е, че политическият режим е доста уязвим, крехък и нееднороден“, смята политологът.

Според него за Русия е важно да намери вътрешния баланс, тъй като агресията навън няма да е достатъчна.

„Русия не успя да направи като Китай и да трансферира икономиката си във високотехнолигчна, а остана суровинен придатък и олигарсите разпиляха богатството си“, отбелязва той.

Огнян Минчев разсъждава и по основните конфликти на Русия – с Украйна, Сирия и Турция. Вижте коментара му във видеото, както и репортажа за икономическото състояние на страната преди това:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …