понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Минчев: Когато става въпрос за руски газопроводи, думата на България има много по-малко значение

Огнян Минчев: Когато става въпрос за руски газопроводи, думата на България има много по-малко значение

Срещата в Сочи между външните министри на страните членки от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество даде поредица от очаквания за икономическо и енергийно сътрудничество, както и желание за помирение между Русия и Турция. На нея външният ни министър Даниел Митов проведе 15-минутен разговор по енергийни въпроси с руския си колега Сергей Лавров.

За това къде се намира България между големите газови проекти разговаряхме с политолога Огнян Минчев.

Когато става въпрос за прокарване на руски газопроводи, думата на България има много по-малко значение, отколкото интересите на Русия и на основните ни европейски партньори, а има и други международни фактори, отбеляза той в отговор на въпрос възможно ли е страната ни да се превърне в газов център. Минчев подчерта, че освен икономическо, газовите проекти имат и стратегическо значение.

„Русия беше доста категорична и негативна по отношение на България в изказването на Владимир Путин по повод прекратяването на проекта „Южен поток“, въпреки че страната ни няма особена заслуга за това, че той не можа да бъде построен. Просто европейското законодателство, т.нар. трети енергиен проект, не позволяваше на Русия да строи през територията на България по модела на „Газпром“ – контролирайки и самия тръбопровод, и газовите потоци през него на 100%“, припомни той.

Не мисля, че България се е държала остро или враждебно към Русия, заяви пък политологът, коментирайки „заръката“ на премиера Бойко Борисов към външния ни министър „да нормализира крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях и превръщането ни в най-големия враг на Балканите за Русия“.

Според политолога на срещата в Сочи са били разгледани основни въпроси от двустранните отношения по един нормален колегиален начин, така че заръката за смекчаване на тона има „някакво психологическо и публично-пропагандно значение, но не и съдържателно“.

Огнян Минчев припомни, че съдържанието на изказванията на някои български политици, свързани със сигурността на България в контекста на НАТО и на Източна Европа, следват позиция, която се споделя от всички партньори в НАТО и ние не сме проявили някакво особено усърдно разграничаване или отрицателен патос спрямо Русия.

Според политолога монополът в енергийния сектор е заварено положение за България като член на ЕС и през последните години страната ни прави стъпки, макар и не докрай възможните, за намаляване и разграждане на този монопол. В този смисъл той не вижда как може страната ни да бъде санкционирана за него, тъй като положението не е само в български ръце.

Огнян Минчев коментира и затоплянето на отношенията между Турция и Русия, които според него ще бъдат възстановени, макар и да не е ясно дали в пълния си мащаб отпреди. Турция е инициатор, понеже се оказа в международна и икономическа изолация заради политиката си, отбеляза той.

Положението на България е много деликатно, тъй като националната ни сигурност и интерес са в триъгълника Москва, Анкара и Запада, напомни още политологът.

Според него колкото по-добре е поставена страната ни в НАТО и ЕС, толкова по-голям ресурс ще има да структурира отношенията си с Турция и Русия по начин, който е в полза на националния й интерес.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …