петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Исаев: Протестите в Асеновград не са организирани случайно

Огнян Исаев: Протестите в Асеновград не са организирани случайно

След протестите в Асеновград и Бяла, в студиото на еМисия България гостуват експертът от “Отворено общество” Димитър Димитров и Огнян Исаев – психолог и журналист, защитник на правата на ромите у нас. Те коментираха ромските проблеми и ескалацията на агресия.

„Проблемът е постоянен, не свършва с Катуница или Асеновград. Тези ескалации на напрежение се случват постоянно, просто нямат отзвук сред обществото“, заяви Димитров.

Според Исаев, тези сблъсъци между роми и българи се случват в определен период на годината.

„Лятото е такъв период, в който няма политически или икономически новини и се обръща внимание на подобни пиперливи истории. Проблемът е сериозно, защото в момента във властта има политици, които говорят с езика на омразата. Не може Валери Симеонов, който е вицепремиер да излиза при протестиращите и да казва – аз съм на ваша страна“, коментира Исаев.

Димитров заяви, че този проблем може да се регулира.

„Ако разгледаме историята на етническите конфликти в световен мащаб, те се създават локално и ескалират на национален мащаб. Силните личности могат да въвлекат хората и да ги водят към по-добро битуване, на второ място трябва да се опознаем повече и да си говорим по-често и на трето – силните институции“, каза Димитров.

„Изказването, че в „Гетата цъкат бомби“ е безотговорно от страна на политиците. В България ромите никога не са имали намерение или претенции да взривяват държавата. Огромен проблем е, че тези дискусии се водят в отсъствието на роми депутати. Никой не си задава въпроса как се организират тези хора, такава организация не става случайно, тя изисква финансов ресурс. Хората, които бяха в пика на протестите в Асеновград не са жители на града“, категоричен е Исаев.

Целия разговор, вижте във видеото.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …