понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Гърков: Срещите на Борисов във Франция и Германия са положителен ход

Огнян Гърков: Срещите на Борисов във Франция и Германия са положителен ход

Дипломатът Огнян Гърков се включи на живо в ефира на еМисия България и коментира визитата на премиера Бойко Борисов във Франция и Германия, както и поредицата му от срещи на високо равнище.

България ще бъде посланик на ЕС на Балканите, това се подразбира от посланието, което отправиха германския канцлер Ангела Меркел и премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция в Берлин. Борисов е на посещение там.

„Благодарение на своето географското си положение и предстоящото си председателство на Европейския съюз през следващата година България би могла да направи много неща, с които да подпомогнем Балканите”, посочи премиерът.

„Много положителни са самите посещения на премиера Борисов във Франция и Германия е добро попадение на българската дипломация. Само дано първите да не останат последни. Посланията, които отправиха по време на пресконференцията, са въпроси, които ни засягат“, анализира дипломатът Огнян Гърков.

„Няма как Борисов и Меркел да не са обсъждали Шенген, миграцията и други основни моменти при пренареждането на дипломацията. Не ми хареса това, което каза премиера, че трябва да си изпълним задачите. Една външна политика се води и със самочувствие. Не можем да приемем всякакви неоколониални условия, защото България няма за тези мигранти абсолютно никаква колониална вина в миналото“, смята още Гърков.

„Иначе посещенията на Борисов са в много правилна насока. Ориентираме се към две от водещите страни и това е добре. Всичко това е свързано с преподреждане на европейската дипломация“, коментира той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …