неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Огнян Гърков: Посещението на Румен Радев в Германия бе 1-дневна екскурзия

Огнян Гърков: Посещението на Румен Радев в Германия бе 1-дневна екскурзия

Посещението на президента Румен Радев в Германия и срещата му с президента Йоахим Гаук бе еднодневна екскурзия на държавни разноски.

Това категорично заяви дипломатът от кариерата Огнян Гърков в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

„Хора, които разбират от дипломатически протокол, биха се усмихнали, като чуят за официално посещение за един ден. Не са онези години, когато по три-четири дни можеше да отдели един държавен глава, но минимумът е поне два дни“, коментира дипломатът.

Той изтъкна, че основната цел на официалното посещение на президента е да осъществи с партньорите си и с членовете на правителството

„Можеше да изчакат една седмица или десетина дни, за да кажем, че нашият президент е бил приет от новия държавен глава на Германия. При това новият президент беше два мандата министър на външните работи на Германия. Това, че не се изчака, ме озадачи“, каза още Огнян Гърков.

„Не бих предприел такова посещение без задължителните четири елемента – освен среща с президента, трябва да се срещне с шефа на правителството, с министъра на външните работи и с шефа на парламента, чисто протоколна е визитата и с кмета на града“, допълни дипломатът.

Той посочи, че няма понятие защо не са спазени тези елементи и не е изчакана смяната на президентите в Германия.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …