понеделник , 17 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Дъскарев за изборите в САЩ: Тръмп е борец, Клинтън има връзки с Русия

Огнян Дъскарев за изборите в САЩ: Тръмп е борец, Клинтън има връзки с Русия

Журналистът и преводач Огнян Дъскарев коментира предстоящите президентски избори в САЩ и последните най-решителни няколко седмици в кандидат-президентската надпревара за Белия дом. В предаването еМисия България той каза, че Доналд Тръмп е под огромно напрежение, тъй като му се налага да се бие на три фронта.

„Против него са 99,99% от американските медии, които явно го мразят. Вторият фронт е неговата собствена партия – почти целия елит е против него. Бие се и на трети фронт – самата американска левица – демократическата партия. Чудя се как ще издържи, но той е борец. Той пада и става, но ще продължи да се състезава. Според най-последните проучвания на общественото мнение губи доста катастрофално срещу Хилъри Клинтън във Флорида, Охайо, Вирджиния“, анализира Огнян Дъскарев.

По думите му в момента ситуацията в САЩ е „много напечена“, макар че на повърхността нещата изглеждат спокойно. „Ако задълбаеш или зададаш въпрос на местните американци, всеки взема страна и то много страстно. 55-57% от имащите право на глас в Америка гласуват през последните десетилетия. Най-много гласоподаватели е имало на изборите между Никсън и Кенеди – 64% са гласували. Поне 45%, около 100 млн. души по принцип не гласуват“, каза журналистът.

По думите му, Тръмп е изключително необичаен кандидат. „За първи път имаме патриот, американски националист. Именно това може да накара хората да се размърдат и да гласуват. Негласуващите са бели, изпълнени с гняв за това, че не са успели в живота. Може би ще има изненада“, прогнозира Дъскарев. Той каза, че последните видеоматериали, изобличаващи Тръмп, са били много вредни за рейтинга му. „Американците искат техния президент да бъде високоморален. За тях това видео подейства и то много тежко. Ако няма много големи гафове и при Клинтън, и при Тръмп, мисля, че той ще има много гласове. На втория дебат смятам, че той победи, защото осъзна, че няма какво да губи“, смята още журналистът и преводач.

По думите му видеото срещу Тръмп го е подтикнало той от своя страна да припомни безбройните афери на Бил Клинтън. „Имаше и много лични нападки. Не трябва за това да се говори на дебати. Трябва да се обсъжда икономиката, огромния дълг от 10 трилиона долара, които натрупа Обама. Трябва да се говори са това какво ще се прави с Русия и Сирия“, смята Огнян Дъскарев.

Личните нападки се използват често в предизборни кампании, посочи той и добави, че наскоро са излезли два имейла, в които сътрудници на Хилари Клинтън се подиграват на американските католици като ги наричат закостенели хора. „Тези имейли не говорят добре за Хилари Клинтън. Междувременно Тръмп казва – виждате ли как ви обиждат? Ако успее да накара и католиците да гласуват, това може да бъде в негова полза, тъй като те също са част от тези, които традиционно не гласуват“, посочи журналистът.

По думите му много малко американци се интересуват от външната политика. „90% от тях се интересуват само ако Америка започне да води война. Много обвиняват Тръмп за връзки с Русия, но това е безпочвено. Той няма знания за външния свят, още по-малко пък за Русия“, посочи Дъскарев. Според него е точно обратното – семейство Клинтън са много дълбоко свързани с Русия. Той цитира наскоро издадена книга, в която се посочва, че през 2010 г. канадска фирма дарява 2 600 000 долара на фондация „Клинтън“.

„Същата фирма плаща на Бил Клинтън за реч в Канада 2012 г. Тогава същата тази фирма се явява като дъщерна на руската атомна агенция. Това също е документирано. Тази книга е особено разобличителна. През юни 2011 г. Хилари като държавен секретар отива с Бил Клинтън в Москва. Той е бил нает от една фирма, регистрирана в Кипър, която му плаща 500 000 долара за едночасова реч. Нейният управителен съвет буквално гъмжи от полковници от КГБ“, подчерта още Дъскарев.

Той смята, че от тук нататък до изборите Тръмп ще се опитва да накара 100 млн. Души, които традиционно не гласуват, да отидат до урните, а Хилари ще продължава да го удря с нови компромати. Все пак очакванията са и в някои от следващите дебати да бъдат обсъждани и сериозни теми, а не лични нападки, посочи журналистът и преводач.

Чуйте целия разговор с Огнян Дъскарев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …