понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Дъскарев за изборите в САЩ: Оглушителен шамар за целия политически елит

Огнян Дъскарев за изборите в САЩ: Оглушителен шамар за целия политически елит

Днес се случи истинско чудо, най-голямото след избирането на Роналд Рейгън. Това беше оглушителен шамар за американския политически елит – и ляв, и десен, който пет пари не дава за избирателите, както и за медиите, които безсрамно подкрепяха Хилари Клинтън и достигнаха истинско дъно в пристрастията си.

Това коментира в еМисия България журналистът и преводач Огнян Дъскарев по повод избирането на Доналд Тръмп за 45-ия държавен глава на САЩ. Той призна, че е бил изненадан от резултата.

Според журналиста обаче разковничето е в успешния ход на Тръмп да се обърне към „мълчаливото мнозинство на Америка“ – белите представители на самите работници, незавършилите колеж, чиновниците, хората на физическия труд (т.нар. white trash, rednecks) – които по думите му са прослойката, с която традиционно е най-безопасно да се подиграваш.

Има ги колкото искате тези – те изпитват вечен гняв към Вашингтон и политиците и не гласуват никога, а сега намериха своя човек, който се обърна именно към тях, отбеляза Дъскарев.

Журналистът посочи, че Доналд Тръмп е успял да пробие „синята стена на Клинтън и левицата“ – Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган, които десницата не е печелила от едно поколение насам.

Според него новоизбраният президент вече влиза в по-умерен образ, тъй като „очевидно иска да обедини всички американци и да излекува тежкото разделение на Америка“.

По думите му тя вече не e център-дясно държава, а е откровено лява и дясна, благодарение на новите ляво ориентирани поколения, т.нар. милениълс.

Тръмп е насочен повече към Америка, не толкова към външния свят, той няма да води толкова активна външна политика, но все пак няма и да се изолира изцяло, прогнозира още анализаторът, според когото главните услия на администрацията на Тръмп ще идат към подобряването на икономиката в страната.

Журналистът все пак не смята, че новият президент републиканец ще изпълни обещанието си да построи страна с Мексико. „Добре че не стана държавен глава Клинтън, иначе щеше да отвори границите още по-широко. Тя не се интересуваше от сигурността, а от нови избиратели за американската левица, много от които идват от средите на имигрантите“, коментира той.

Според Дъскарев е много добре, че десницата е успяла да запази мнозинство в двете камари на Конгреса. Ако Тръмп направи нещо непредвидимо, то Конгресът винаги може да му сложи юзди, добави той.

В предаването се включи и Красимир Гаджоков, който живее в Канада, за да коментира информациите, че сайтовете за имиграция към страната са паднали.

Той потвърди, че те се зареждат изключително бавно, за което не намира друго логично обяснение в този момент освен огромния интерес, провокиран от изборните резултати в САЩ. Засега обаче няма официална информация за причината.

По думите му реакциите в Канада са предимно на емоционален шок, но и на много рационални притеснения, свързани с общите проекти и икономическия и търговски обмен между двете страни.

Двамата с Огнян Дъскарев влязоха и в спор за това чии лъжи са по-големи – на Клинтън или на Тръмп. Вижте разговора в подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …