сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнян Дъскарев: Слабата политика на Обама доведе до атаката в Сирия

Огнян Дъскарев: Слабата политика на Обама доведе до атаката в Сирия

Започна ли нов етап в развитието на света след американските въздушни удари над Сирия? Ще предотврати ли спешната дипломация нов световен военен конфликт? Кои аргументи биха удържали гнева на стопаните на Кремъл и Белия дом. Отговорите на тези въпроси потърсихме в студиото на еМисия България с журналиста, преводач и анализатор на международни конфликти Огнян Дъскарев.

„На 31 август 2013 г. имаше много тежка химическа атака около Дамаск и загинаха 1400 души. Тогава Обама беше начертал червена линия, която Асад не трябваше да преминава. Обама не направи нищо, въпреки че Асад я прекрачи“, припомни хронологията на конфликта Дъскарев. По думите му, има много яростни спорове дали това е извършено от Асад или от бунтовници. Той добави, че бунтовниците нямат самолети и химически оръжия.

„Америка я нямаше до сега заради слабата външна политика на предишния американски президент Барак Обама. Но Тръмп сега спечели много във вътрешно-политически план. Той доказа, че не е приятел на Путин и Русия“, смята Огнян Дъскарев.

Той посочи, че сега основните въпроси са дали ще има стратегия и нови удари. Според него, руснаците са бесни заради реакцията на Тръмп, тъй като не са очаквали атаки. „Този вакуум ще бъде запълнен по цели в Сирия, но той ще бъде запълнен така, че да не пострадат руснаци“, прогнозира Дъскарев.

Той разказа за сириец, който няколко пъти е благодарил на Тръмп, но не е изглеждал като джихадист, а по-скоро като добре образован човек.

„Много е вероятно страната да бъде разделена на парцели и това да е цената на мира. Вероятно Асад ще си остане на мястото. Обама не искаше да си разваля отношенията с Иран, защото искаше да сключи ядрения договор. Това е основното негово външнополитическо „постижение“, коментира журналистът и анализатор на международни конфликти.

„Америка се върна на тази сцена и руснаците трябва да се съобразяват, но е изключена нова голяма война между САЩ и Русия“, убеден е Дъскарев и подчерта, че Тръмп е много разумен човек и когато дойде време за действие, той действа при това много добре.

Според него, сега Тръмп е затвърдил позициите си, но в най-скоро време той трябва да изясни какво точно ще прави в Сирия и да го съгласува със своите съюзници. Той определи ситуацията като тревожна и рискова.

Чуйте целия разговор с Огнян Дъскарева и анализа му за конфликта в Сирия в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …